Napelemes közvilágítást tesztelnek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy hónapig tesztelik azt a napelemmel működő lámpát, amelyet a barattyosi kerékpárút hídjánál állítottak fel. Ha beválik a berendezés, akkor a város többet is vásárol belőle.

Kormos Tamás

Napelemmel működő közvilágítást szereltek fel tegnap kora délelőtt a nemrég átadott barattyosi kerékpárút hídjánál, amely a Kenyere-ér fölött vezet át.

– Nemrég megkereste a polgármesteri hivatalt egy vállalkozás, hogy referenciaként felállíthat-e egy napelem segítségével világító lámpát. Kérését elfogadtuk, így tegnap délelőtt üzembe is helyeztük a berendezést – mondta Fazekasné Czakó Ilona, az önkormányzat energetikusa. Azért esett a választás a barattyosi kerékpárút ezen szakaszára, mert itt sötétedés után nagyon veszélyes a közlekedés. A főúton haladó autók reflektorai elvakítják a kerekezőket, s így csak későn veszik észre a sávelválasztó, sárgára festett betonelemet.

Az önkormányzat egy hónapon keresztül teszteli az új fényforrást. Mérik a fényerősségét, illetve azt is, mekkora területet világít be ez az egy lámpa. Erre azért van szükség, mert így kiderül, hány méterenként kell felállítani egyet-egyet ahhoz, hogy ne legyen sötét folt az úton – ha később vásárolnak belőle.

A nemrég átadott barattyosi kerékpárút hídjánál szerelik fel az új, napelemmel működő lámpát. Fotó: DM/DV

A nemrég átadott barattyosi kerékpárút hídjánál szerelik fel az új, napelemmel működő lámpát. Fotó: DM/DV
A szakember szerint ez a lámpa a legmodernebb technika a közvilágításban. Az izzó mindössze 8 wattos, de egy speciális lednek köszönhetően igen nagy a fényereje. Ráadásul ez kifejezetten kerékpárutak megvilágítására készült, ugyanis olyan keskeny sávban biztosít erős fényt, mint az alig két méter széles aszfaltcsík.

– A napelemet a téli napsugárzás viszonyaihoz állítottuk be. Az elem dél felé néz, és 45 fokos szögben szereltük fel az oszlopra, mert így éri a legtöbb napfény. A százszázalékosan feltöltött akkumulátor pedig öt napon keresztül tudja működtetni a lámpát, amely automatikusan kapcsol be, mihelyt sötétedni kezd – folytatta az energetikus.

Amennyiben beválik az egy hónapos tesztelés alatt a berendezés, akkor a város megvásárolja, illetve a közgyűlés jóváhagyása és sikeres pályázatok után többet is beszerez. Egy komplett eszköz ára 350 ezer forint plusz áfa, mely tartalmazza már az üzembe helyezés költségét is. Az elektromos áramot fogyasztó jelenlegi közvilágítással szemben a legnagyobb előnye, hogy a felszerelése után már nincs egy fillér energiaköltsége sem.

Hétezer lámpa

Vásárhely közterületén közel hétezer lámpa világít sötétedés után. Ezek lecserélése a fent említett alternatív energiát felhasználó világítóberendezésekre milliárdos költségekre rúgna. A város ezért egyelőre csak a kerékpárutak megvilágításánál használna ilyen eszközt. Ráadásul a közutaknál, tereknél szélesebb sávban fényt adó lámpákra lenne szükség, mint a keskenyebb bicikliutaknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!