Régóta várják a zebrát a vásárhelyi Ady Endre úton

Hódmezővásárhely - A 47-es főút nyomvonalához tartozó vásárhelyi Ady Endre utcán új, jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesül, de valószínűleg csak jövőre.

Szűcs Csaba

Áprilisban arról számolt be lapunk, hogy a hódmezővásárhelyi Ady Endre utca és a Bartók Béla utca kereszteződésében jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesítését tervezi a város. Az ehhez szükséges engedélyeket ekkor már beszerezték, a tervek is elkészültek, és most a kivitelezők árajánlatait várják. Azóta viszont eltelt öt hónap, a fehér csíkokat pedig még mindig nem festették fel az aszfaltra.

Vásárhely egyik leghosszabb és legforgalmasabb utcája a 47-es főút nyomvonalához tartozó Ady Endre. Itt csupán két gyalogos-átkelőhelyet találhatunk. Egyiket az elején, ahol a Szeged felől érkező autósok ráfordulnak a Tóalj utcára. A másikat pedig a végén, a vasúti átjáró után néhány méterre. Régebben volt még egy az Ady és az Ipoly utca kereszteződésében, de ezt megszüntették. A gyalogosok, kerékpárosok többsége azonban nem megy el a két biztonságos átkelőhelyig, inkább az ezek között lévő kereszteződéseket használják, ez a szokás pedig elég balesetveszélyes.

A vásárhelyi Ady Endre–Bartók Béla utca kereszteződését sok gyalogos és kerékpáros használja. Fotó: Tésik Attila

A vásárhelyi Ady Endre–Bartók Béla utca kereszteződését sok gyalogos és kerékpáros használja. Fotó: Tésik Attila
A legnépszerűbb az Ady Endre utca és a Bartók Béla utca találkozása: a páratlan oldalon áll ugyanis városi fürdő bejárata, továbbhaladva pedig pillanatokon belül eljuthatunk a Family Centerig. A több lakossági fórumon, és az április 3-i közmeghallgatáson is kezdeményezett új zebrára nagy szükség lenne, hiszen jóval egyszerűbbé tenné a rendszeresen erre közlekedő biciklisek és gyalogosok mellett a Kertvárosban lakók életét is.

Kérdésünkre Ékes József, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési irodájának városüzemeltetési csoportvezetője elmondta, az Ady Endre utca és a Bartók Béla utca kereszteződésébe tervezett gyalogátkelőhely létesítése átcsúszik jövőre. Az önkormányzat a közelmúltban ugyanis rengeteg pályázatot megnyert, az ezek megvalósításához szükséges önrészt a költségvetésből biztosítják, és a zebrára – mivel annak költségeit teljes egészében a város fizeti – nem jut elegendő összeg a keretből. Hozzátette: a Kaszap utca meghosszabbításával az utóbbi időben felére csökkent az Adyn keresztülhaladó forgalom. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!