Vásárhely megváltja a lőteret

Hódmezővásárhely - Huszonötmillió forintos támogatást kér a vásárhelyi Polgári Lövészegylet azért, hogy a megállapodás lejárta előtt visszaadja a város kezelésébe a hódtói kispuskalőteret.

Korom András

Ingyen használja a vásárhelyi Polgári Lövészegylet a hódtói kispuskalőteret a vásárhelyi önkormányzat és a Kincstári Vagyonigazgatóság (mai nevén Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) megállapodása értelmében. A 2012. szeptember 30-áig szóló szerződés értelmében a létesítmény kizárólag sportcélokra használható, nem szabad sem eladni, sem jelzáloggal terhelni. A szerződés 1997-es megkötésekor az önkormányzatnak és a lövészegyletnek is megfelelő volt a megállapodás, ám mára mindkettő másképp képzeli a jövőt. A belváros modernizálását jelentő Tornyai-projekt érinti a Dr. Rapcsák András utca 3. számú ingatlant, amelyben a Polgári Lövészegylet másik, úgynevezett légpuskalőtere működik.

Az elavult vásárhelyi lőtér a Family Center szomszédságában. Értékes lett a Polgári Lövészegylet telke. Fotó: Miskolczi Róbert

Az elavult vásárhelyi lőtér a Family Center szomszédságában. Értékes lett a Polgári Lövészegylet telke. Fotó: Miskolczi Róbert
A város és az egylet közti tárgyalásokon derült ki, hogy a sportegyesület szívesen szabadulna a Hódtó utcai kispuskalőtértől, amely már nem felel meg sportcélokra. Huszonötmillió forint fejében átadnák az ingatlant a városnak, és a pénzből egy korszerű lőteret hoznának létre egy magántulajdonban álló ingatlanon. Az ügylettel a város is jól járna, hiszen a lőtér a Hódtói bevásárlónegyedben található. Telekszomszédja a Family Center, a város első plázája, szemközt működik az Aldi, és a vasút felőli oldalára hamarosan barkácsáruház épül.

Rábólintott a közgyűlés

A vásárhelyi közgyűlés megszavazta a legutóbbi ülésén, hogy – az MNV Zrt. hozzájárulása után – a lőteret 25 millió forint támogatás kifizetése fejében átvegye a város. A települési képviselők azt is jóváhagyták, hogy csereingatlant biztosítsanak a sportegyesületnek a Dr. Rapcsák András utca 3. szám alatti házból való távozásuk érdekében.

– Azért szeretnénk idő előtt otthagyni a Hódtó utcai kispuskalőteret, mert az már nem felel meg a kor követelményeinek, hiszen nincsenek szociális helyiségei – mondta lapunknak Igaz Katalin. A Polgári Lövészegylet vezetője hozzátette: a 2012. szeptember végéig szóló megállapodást azért érdekük idő előtt felbontani, mert a szerződés lejártakor a lőteret anélkül kellene elhagyniuk, hogy egy fillért is kapnának a várostól. Azaz lehetőségük sem lenne másik lőteret építeni.

– A maroslelei úton, a várostól 4-5 kilométerre egy tanyán építenénk magunknak új sportcentrumot, amelyen 25-30, sőt 300 méterre is lehetne lőni. Helyet kaphatnának itt a fekete lőporosok, esetleg egy íjászpálya is – vázolta a terveket Igaz Katalin. A ma 70-80 taggal rendelkező egylet a várostól kért lelépési díj egy részéből a lőtér kialakításának kezdeti lépéseit tenné meg. A maradékot pedig a fejlesztéseket lehetővé tévő pályázatok önerejének biztosítására használják majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!