Vásárhelyi vádak: milliókat költött a volt igazgató

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Kalmár-szakközépiskola volt igazgatója megsértette a számviteli szabályokat, az államháztartási törvényt, valamint az önkormányzat rendeleteit azzal, hogy a fenntartó tudta nélkül kiadott 32,74 millió forintot – mondta tegnap Korsós Ágnes jegyző.

Munkatársainktól

Korábban beszámoltunk arról, hogy a múlt csütörtöki közgyűlésen [namelink name="Lázár János"] polgármester bejelentette: büntetőfeljelentést kíván tenni [namelink name="Debreczeni Magdolna"], a Kalmár Zsigmond Ipari Szakközépiskola és Szakiskola volt igazgatója ellen, mert visszaélt a fenntartó bizalmával, és néhány nap alatt elköltött 32,74 millió forintot. Ez ügyben tegnap a városházán Korsós Ágnes jegyző sajtótájékoztatót tartott, mivel az ő hatáskörébe tartozik az önkormányzat által alapított és fenntartott költségvetési szervek pénzügyi, gazdasági ellenőrzése.

– A volt igazgató június 30-áig 32,74 milliót költött el, így a 23 nappal korábban jóváhagyott éves keretet több mint 54 százalékkal lépte túl. A belső ellenőrzés során az is feltűnt, hogy egyetlen nap alatt, június 30-án több mint 15 milliót utaltak el az intézmény számlájáról – mondta a jegyző.

Debreczeni Magdolna, a Kalmár volt igazgatója tegnap az arcát vállalta,  a szavait viszont nem Fotó: Tésik Attila

Debreczeni Magdolna, a Kalmár volt igazgatója tegnap az arcát vállalta, a szavait viszont nem
Fotó: Tésik Attila

A volt igazgató ezzel megsértette a számviteli szabályokat, a polgári törvénykönyvet, az államháztartási törvényt, az önkormányzat rendeleteit, és súlyosan sértette a szintén mindenkire nézve kötelező városi beszerzési szabályzat előírásait. A belső ellenőrzés során több pazarlásra is fény derült.

Így például június 17-én majd 774 ezer forintért vett klímát, amit 480 ezerért be is szereltetett, néhány nappal később hasonló célra ment el 4,6 millió. Vizuáltechnikai eszközökre költött 5,3 milliót, számítógépes fejlesztésre pedig 11,5 milliót úgy, hogy egy hónappal később megszűnik a státusa, és az intézménye beolvad abba a Gregusba, ami az integrált szakképzés informatikai központja lesz. A beszerzések nagy része nem volt tervezett, illetve előtte nem egyeztetett az egykori intézményvezető a fenntartóval a vásárlásokról.

– Mivel a volt igazgató már nem önkormányzati dolgozó, fegyelmi felelősségre vonásra nem kerülhet sor, illetve hivatalos értesítést sem kaphat tőlünk. A hivatalos szervet terhelő feljelentési kötelezettség miatt elkerülhetetlen a büntetőfeljelentés, amit a napokban a polgármester meg is tesz. Ezt követően a volt igazgatót az illetékes szervek értesítik majd az ügyről – tette hozzá [namelink name="Korsós Ágnes"].

Debreczeni Magdolna tegnap megkeresésünkre bejött vásárhelyi szerkesztőségünkbe, ahol közölte: nem akar reagálni az eddig a nyilvánosság előtt ellene felhozott állításokra.

– Mind a mai napig sem írásban, sem szóban nem kerestek meg, nem szembesítettek a vádakkal. Míg ez hivatalosan meg nem történik, nem tudok nyilatkozni ebben az ügyben, híresztelésekkel pedig nem foglalkozom – mondta a Kalmár volt igazgatónője azzal, hogy ezt szó szerint írjuk le. Majd Debreczeni Magdolna közel egy órán át sorolta, hogy a város által hiányolt összeg miből származik, s az iskolában mire és miért költötték el. Intézményvezetői lemondásának körülményeiről is részletesen beszélt, de azzal a kitétellel, hogy egyetlen szót sem írhatunk le sem az igazgatói posztról való lemondásának történetéről, sem a belső ellenőrzés által hiányolt összeg elköltésének okairól, körülményeiről. Megígérte: részletesen nyilatkozik lapunknak, ha hivatalosan értesül a vádakról. Attól viszont nem zárkózott el, hogy friss fényképet készítsünk róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!