Extrém kerékpárokat készít Kenéz Balázs

Hódmezővásárhely - Három éve épít extrém kerékpárokat szabadidejében a vásárhelyi Kenéz Balázs. A 28 éves, gépészmérnök végzettségű férfi házi műhelyében eddig 10 drótszamár született, az egyik például 3 méter hosszú volt. A munka legnehezebb fázisa az egyedi váz elkészítése.

Szűcs Csaba

A kamaszkorában vásárolt kerékpár karbantartásakor tanulta meg a drótszamár működésének minden csínját-bínját a vásárhelyi Kenéz Balázs. A gépészmérnök végzettségű, 28 éves férfi 2005 óta foglalkozik szabadidejében extrém biciklik tervezésével és építésével. A külön erre a célra kialakított házi műhelyében eddig 10 egyedi drótszamár született.

– A különböző tudományos tévécsatornák népszerű motorépítő műsorait látva merült fel bennem a gondolat, hogy különleges kerékpárokat készítsek – halljuk Balázstól. – Az Egyesült Államokban évtizedes hagyományai vannak már ennek, de nálunk nagyon kevesen foglalkoznak vele. Legelőször magamnak építettem egy chopper biciklit.

A munka mindig tervezéssel kezdődik: a megálmodott kerékpár előbb rajzlapon ölt testet, majd a bázispontok kiszámításában – keréktávolság, ülésmagasság, kormánydőlésszög – egy számítógépes program segít. A kivitelezés legnehezebb fázisa a szerkezeti acélból készülő váz megformázása, amelyhez Balázs külön hajlítószerszámot csinált. Ilyenkor még módosulhatnak a tervek, hiszen a bicikli alapja ilyenkor mutatkozik meg először kézzelfoghatóan. A váz általában 1-2 hét alatt készül el, ha ez megvan, a szükséges alkatrészek beszerelése már gyerekjáték.

A vásárhelyi Kenéz Balázs és különleges chopper biciklije. Fotó: Tésik Attila


A chopper bicikli egyik legszembetűnőbb különlegessége, hogy egy átlagos kerékpár 72 küllőjéhez képest ennek összesen 216 van, azaz kerekenként 108. A hátsó sárvédő pedig valamikor egy kismotoron szolgált. Egykor az NB I-ben és II-ben kosárlabdázó gépészmérnök az autók szerelmese is, ezért első extrém drótszamarát olyan narancssárgára festette, mint amilyenre a Lamborghiniket szokták.

Családi rendelés

Kenéz Balázs felesége, sőt 4 és fél éves kislányuk is benyújtotta már egy egyedi kerékpár rendelését. Utóbbi a népszerű mesefigura, Hello Kitty jegyében készül majd. A 24 colosra tervezett gyermekbiciklihez azonban még nőnie kell a kislánynak, aki 4 évesen tanult meg kerekezni.

– Legjobban az öcsém biciklije sikerült, de ez volt egyben a legnehezebb is – árulta el Kenéz Balázs.  – Ha oldalról nézzük, a váz egy angyal szárnyára hasonlít. Dolgoztam már megrendelésre is, ezek a munkáim Szegedre és Mezőberénybe kerültek. Látványdrótszamarakat készítek, vagyis túrázásra nem alkalmasak, csak városban ildomos velük karikázni. A súlyuk egyébként 10-15 kilogramm között mozog.

Balázs és testvére gyakran bringázik együtt, egyszer majdnem balesetet is okoztak, páratlan drótszamaraik láttán ugyanis az autósok elbambultak a kereszteződésben.
A műhelyben most egy olyan kerékpár formálódik, amely – ha elkészül – gyorsaságimotor-gumikkal koptatja majd az aszfaltot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!