Három nap alatt ötven előadás

Hódmezővásárhely - November 24-26 között tartja idén tudományos felolvasóülését a megyei Móra Ferenc Múzeum és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ.

Medgyesi Konstantin

Az eseményen a Csongrád megyében lezajlott múzeumi kutatásokról számolnak be a muzeológusok. A 20 perces előadásoknak Szegeden a Móra Ferenc Múzeum könyvtára, Vásárhelyen pedig az Emlékpont Múzeum konferenciaterme ad helyet. A három nap alatt mintegy 50 beszámolót tartanak a szegedi, szentesi, csongrádi, makói és vásárhelyi szakemberek.

A rendezvénysorozatot dr. Zombori István megyei múzeumigazgató majd Dr. Zakar Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke nyitja meg. Az első nap, a hétfő a régészeté, a numizmatikai, kommunikációelméleti, múzeumpedagógiai és a restaurátori munkáé. A Tápé határából előkerült avar-kori sírokról dr. Kürti Béla tart előadást, a szegedi vár rejtélyeit pedig Törőcsik István tárja fel. A makói múzeumban formálódó múzeumpedagógiai lehetőségekről pedig „…kincstár leszek vagy temető…" címmel Pintér Attiláné, a József Attila Múzeum szakembere beszél majd.

A második napon, kedden az irodalomé, a művelődés- és művészettörténeté, a természettudományoké és a néprajzé a főszerep. A többi között a Himnusz történetét - muzeológus szemmel - a szegedi dr. Nagy Ádám mutatja be, de lesz szó például arról a "csereüzletről" is, amelyet a Móra-múzeum bonyolított le két régi portréért. Hutter Károly és Myk Margit, a régi Szeged utolsó sörkereskedőiről készült képekért két új pénzérmét szerzett meg az intézmény. Vincze Klára néprajzkutató azt boncolgatja, hogyan honosodott meg, és vált hagyománnyá a rózsatermesztés Szőregen.

A harmadik napon, szerdán a történeti előadásokra kerül a sor. Dr. Gottwald László főorvosról és hagyatékáról Zombori István megyei múzeumigazgató beszél, de szó lesz például a száz éves FORD T-modell-ről a makói dr. Halmágyi Pál jóvoltából és helyet kap az előadások sorában „A Tito-partizánok 1944-es magyarellenes vérengzésének utóélete: „jugoszlávrágalmazók" a népbíróság előtt 1946-ban és 1948-ban" címmel a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ szakembere, Vincze Gábor fejtegetése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!