Külföldön próbálnának szerencsét a vásárhelyi fiatalok

Hódmezővásárhely - Külföldi karrierről álmodozik a vásárhelyi középiskolások egy része, mások semmi pénzért nem szakadnának el szülővárosuktól. Az önkormányzat többféle módon igyekszik megtartani a fiatalokat.

Imre Péter

– Inkább külföldre mennék – mondta a 16 éves, fodrásznak tanuló vásárhelyi Rácz Mária, mikor arról faggattuk, a városban képzeli-e el a jövőjét. – Szeretem Vásárhelyt, de a határokon túl több a lehetőség, engem különösen Franciaország vonz. Korábban tanultam is a nyelvet, mára azonban lenne pótolnivalóm. Nem most azonnal akarok elmenni, de 25-30 éves koromban talán megpróbálkozom a kalanddal, remélem, egy fodrász ott is boldogul.

– El tudnám képzelni Vásárhelyen az életemet – közölte a Cseresnyés-kollégium melletti parkban pihenő, 22 éves orosházi Kátai Attila, aki a Gregusban már második technikusi képesítését szerzi. – Kilenc éve élek a városban, szinte helybelinek számítok. A letelepedéshez persze megfelelő munka kellene, erre sajnos nem látok sok esélyt. Valószínűleg követem a bátyámat Írországba, és ott próbálok szerencsét.

Orlandót családja és szerelme is Vásárhelyhez köti. Fotó: Tésik Attila

Orlandót családja és szerelme is Vásárhelyhez köti.
Fotó: Tésik Attila

Nagyobb városba, nyüzsgésre, pezsgésre vágyik Nagy Noémi, aki Attila mellett ült a padon. A 18 éves csongrádi lány az Eötvösben tanul művészet–kommunikáció szakon, a tanév végén érettségizik, utána szeretné megvalósítani álmait.

Városi akciók

A vásárhelyi önkormányzat több kedvezményes lehetőséggel igyekszik a városban tartani, illetve segíteni a fiatalokat. Ilyen az Bakay-ösztöndíj, az ingyentelek-akció (eddig 112 család otthonteremtését támogatták így), a munkahelyteremtő támogatás (a rendelet megalkotása óta közel 600 új munkahely létesült a városban), és a minden újszülöttnek automatikusan járó megtakarítási forma, a babakötvény. Utóbbit eddig 961 gyerek kapta meg.

– Csongrádnál Vásárhely is nagyobb, tetszik is, de én még mozgalmasabb helyre vágyom, ahol több a munkalehetőség is. Például: Szeged, Budapest, Los Angeles, illetve Hollywood –, akár ebben a sorrendben, ugyanis színésznő szeretnék lenni. Tudom, ehhez szükséges a nyelvtudás, már régóta tanulom az angolt.

Néhány méterrel arrébb ifjú zenészbe és kedvesébe botlottunk. A 16 esztendős Kis Orlandó a Gregus padjait koptatja, informatikus lesz, és szólógitárosa az egy éve működő Heavy nevű zenekarnak. – Minden szülővárosomhoz, Vásárhelyhez köt: a családom, a szerelmem, a zenekar és a tanulmányaim. El tudnám képzelni itt a további életemet, a családalapítást, igaz, szórakozási lehetőség lehetne kicsivel több, és persze az sem mellékes, hogy tanulmányaim után találjak munkát.

– Éppen ezzel küszködök – vette át a szót párja, a 22 éves Szalkai Felícia –, marketingesként és modellező technikusként sem tudok elhelyezkedni, legalább négy hónapja kutatok állás után. Tisztában vagyok vele, ez nem vásárhelyi, hanem országos gond – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!