Pert nyert Havránek a városháza ellen

Hódmezővásárhely - Tizenöt napon belül minden adatot ki kell adnia a vásárhelyi önkormányzatnak arról, melyik alapítvány mennyi támogatást kapott 2006-ban az önkormányzattól.

Munkatársunktól

A Szegedi Városi Bíróság tegnap arra kötelezte ítéletében a vásárhelyi önkormányzatot, hogy 15 napon belül közölje Havránek Ferenc vásárhelyi munkáspárti önkormányzati képviselővel: melyik alapítványnak mekkora támogatást adott az önkormányzat 2006-ban – hangzott el az ügy tegnapi ítélethirdetésén. Havránek azért indított polgári pert az önkormányzat jegyzőjével, Korsós Ágnessel szemben, mert az megtagadta a fenti, közérdekű adatok részletes közlését. Ez azért érdekelte a képviselőt, mert – mint a bíróságon elmondta – szerinte két támogatott alapítványban is érintett a polgármester. A jegyző jogi képviselője, Szilágyi József ügyvéd többek közt arra hivatkozott: a helyi közgyűlés által elfogadott rendelet szerint minden ilyen kérést a polgármesternek kell címezni, ő az adatgazda. A képviselő azért nem kapja meg egy éve a kért adatokat, mert az adatkérés a jegyzőhöz érkezett.

Havránek – valamint az ügy tárgyalásán jelen lévő Hernádi Gyula és Bacsa Pál szocialista városatya – szerint viszont ezt a rendeletet csak a perindítás után fogadták el, így a vonatkozó jogszabály szerint jártak el, amikor a jegyzőtől kérték az adatokat. Ezzel a bíróság is egyetértett, és a fenti ítéletet hozta.

Szilágyi József ügyvéd a tárgyalás után azt mondta: megbízójától függ, fellebbeznek-e a Csongrád Megyei Bíróságon az ítélet ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!