Új okmányok a vásárhelyi külterületen élőknek

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi külterületeken 20 utcának változott meg a neve, emiatt az ott élőknek ki kell cserélniük a lakcímkártyájukat, s ha van, akkor a forgalmi engedélyüket, az egyéni vállalkozói igazolványukat, a működési, illetve telephelyengedélyüket.

Kormos Tamás

A változás 1200 embert érint. Ha valakinek mind az öt papírja megvan, akkor összesen 15 ezer forintjába kerülne a csere, de a város a teljes költséget magára vállalta. Batidai, erzsébeti, kútvölgyi és szikáncsi lakossági fórumokon is felmerült már többször, hogy néhányszor elkallódtak levelek, postai feladványok. Ennek oka, hogy Vásárhelyen néhány utcát ugyanúgy hívnak belterületen, mint külterületen. A közgyűlés ezért úgy határozott, hogy a könnyebb tájékozódás érdekében a fent említett négy külterületen lévő utcák – összesen húsz van – neve elé odakerül a településrész is. Így például van Batida Iskola utca, Erzsébet Kossuth utca vagy Kútvölgy Dózsa György út.

Áprilisig cserélik

Jövőre uniós választásokat tartanak hazánkban. Ahhoz, hogy szavazni tudjanak a vásárhelyi külterületeken élők, április végéig ki kell cserélniük az okmányaikat. Ezt az okmányirodában hétfőn, kedden 8 és 16, szerdán, pénteken 8 és 12, csütörtökön pedig 8 és 18 óra között tehetik meg.

Emiatt azonban a batidaiaknak, az erzsébetieknek, a kútvölgyieknek és a szikáncsiaknak ki kell cserélniük azokat az okmányaikat, amelyekben szerepel a lakhelyük. Ez a lakcímkártyán, a forgalmi engedélyen, az egyéni vállalkozói igazolványon, valamint a működési, illetve a telephelyengedélyen olvasható.

– A változás mintegy 1200 embert érint. Már várjuk őket az okmányirodában, hogy kicseréljük papírjaikat – tudtuk meg Kőrösi Zoltán irodavezetőtől.

Egy-egy új okmány beszerzése nem olcsó mulatság. Egy új forgalmi kérése 6000 forintba került. A vállalkozói igazolvány, a működési, illetve telephelyengedély esetében csak adatmódosításra van szükség, amelynek költsége egyenként 3000 forint. A lakcímkártya cseréje viszont nem kerül pénzbe.

Azonban a külterületen élőknek egyetlen fillérjükbe sem kerül az ügylet. Ugyanis a város a fent említett okmányok cseréjének költségét teljes egészében átvállalta tőlük. Abban az esetben, ha valaki mind az öt okmánnyal rendelkezik, akkor összesen 15 ezer forintjába kerülne a csere, ha ő fizetné.

Az irodavezető felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy csupán ennek az öt okmánynak a cseréjét fizeti ki az önkormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!