Bizonytalan a vásárhelyi élményfürdő sorsa

Hódmezővásárhely - Egyre több a kétely a vásárhelyi fedett élményfürdő felépítésével kapcsolatban. Bár a képviselők többsége szerint a gazdasági válság miatt nem kell feladni a terveket, a kabát újragombolását senki nem vitatja. Ami pedig tény: a költségvetésben egyetlen fillér sem szerepel az építkezésre vagy annak előkészítésére.

Szögi Andrea

Felépítjük a kristálypalotát, a koldusok pedig tenyerüket és arcukat nyomják kívülről az üveghez – ezt a bevallottan sarkított képet festette Lázár János polgármester a közgyűlésen annak kapcsán, hogy a szintén jobboldali Grezsa István szóba hozta a mintegy 2 milliárd forintos fedett élményfürdő tervét.

Korábban megírtuk, hogy a város sikerrel vette az első akadályt, azaz jó eséllyel kaphat 900 millió forintos uniós forrást a beruházáshoz. Az azonban egyáltalán nem mindegy – fogalmazott Lázár –, hogy a 900 millióhoz kell 1,2 milliárdot hozzátenni, vagy 1,2 milliárdhoz 90 milliós önrészt. Utóbbi történetesen a Petőfi művelődési központ felújításának nyertes pályázata.

A közgyűlésen az is elhangzott – a gazdasági válság kirobbanása óta már nem először –, hogy valószínűleg az egész projektet újra kell gondolni. A polgármester azt ugyan mindig hangsúlyozza, hogy a mindenáron való fejlesztést pártolja, mert ez filozófiai kérdés, az élményfürdő esetében árnyaltabb a kép, s kételyeinek már ő maga is többször hangot adott. A beruházás kapcsán épp ezért egyetlen fillér sem szerepel az idei költségvetésben, és felül kell vizsgálni, a mostani körülmények közt van-e létjogosultsága az élményfürdőnek.

Az igent és a nemet is beikszelné, azaz érvénytelen szavazatot adna le Grezsa István, ha most kellene dönteni arról, megépüljön-e a létesítmény. Szavai szerint vétek veszni hagyni egy ekkora pályázati támogatást, ugyanakkora vétek lenne ilyen mértékű önerőt az önkormányzat saját zsebéből hozzátenni. A jövőbe kell tekinteni, tette hozzá, ez a fürdő a jövőnek épülne, viszont szerinte még a következő ciklusban sem lesz rá igazán fizetőképes kereslet. A kabát újragombolását emlegeti a MIÉP-es Kovács László, aki szerint minden apró részletet, érvet és ellenérvet át kell gondolni ahhoz, hogy felelős döntést lehessen hozni.

Eddig támogatta a beruházást a szocialista Bacsa Pál, aki szerint úgy kellene átrajzolni a terveket, hogy olcsóbban, ugyanakkor bizonyos élményelemeket megtartva épüljön fel a fürdő, a jegyárak pedig megfizethetőek legyenek. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a pályázati kiírásnak is meg tudjanak felelni. Inkább a nemre szavazna viszont a szintén szocialista Hernádi Gyula, aki nehezen tudja elképzelni, hogy a fürdő gazdaságosan működjön, és szerinte tovább növelné a város terheit. Ráadásul Szegeden és Makón épül, Gyopároson pedig évek óta elérhető az élményfürdő, ezért nem érzi kellően megalapozottnak a vásárhelyi terveket.

Jegyekből gyűjtenék az önerőt

Néhány hónappal ezelőtt döntött arról a közgyűlés, hogy ha valóban megnyerik a pénzt, és megkötik az erről szóló támogatási szerződést, elővételben elkezdik árulni az 1100 forintos belépőket, hogy így gyűjtsék az önerőt. Az akkori tervek szerint 2010 végén nyit az élményfürdő – de persze az is lehet, hogy el sem kezdik építeni.