3 csapás: polgármesterek a szigorításról

Hódmezővásárhely - Napok óta gyűjti az aláírásokat a Fidesz annak érdekében, hogy az országgyűlés tűzze napirendjére az úgynevezett három csapás törvényt.

Szűcs Csaba

[namelink name="Lázár János"] vásárhelyi polgármester nevével fémjelzett büntető törvénykönyv módosítás célja az elrettentés, az MSZP és az SZDSZ azonban nem támogatta az elképzelést a parlamentben. Szentes, Kistelek és Csongrád első emberét kérdeztük a három csapásról.

A delmagyar.hu megírta: óriási visszhangot váltott ki a Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő nevével fémjelzett büntető törvénykönyv szigorítási javaslat februárban. A három csapás célja az elrettentés, az MSZP és az SZDSZ azonban nem támogatta az elképzelést a parlamentben, így azt nem tűzték napirendre.

Az országgyűlés rendészeti bizottságának vezetőjeként Lázár ugyanis azt javasolta, vezessék be az erőszakos visszaeső kategóriát, és aki harmadjára is erőszakos bűncselekményt követ el, a büntetési tétel maximumának dupláját kapja – ha ez eléri a 20 évet, ítéljék tényleges életfogytiglanra. A polgármester továbbra sem tett le a tervéről, a város legutóbbi közgyűlésén a grémium elé terjesztett egy határozati javaslatot, amely szerint a testület az igazságügyi miniszterhez terjessze fel az elképzelést. A városatyák többsége támogatta az előterjesztést. A Fidesz pedig április 18-tól aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy bizonyítsa: van társadalmi támogatottsága törvénymódosító javaslatuknak.

Kíváncsiak voltunk a Csongrád megyei politikusoknak mi a véleménye a három csapásról, és egyáltalán a bűntető törvénykönyv szigorításáról: Szentes, Kistelek és Csongrád első emberét kérdeztük.

- A büntetési tételek szigorításával egyetértek, de nem úgy, ahogy azt a három csapás tartalmazza – válaszolta kérdésünkre [namelink name="Szirbik Imre"] Szentes MSZP-s polgármestere, országgyűlési képviselője. – A büntető törvénykönyv módosítását azonban nem politikusoknak, hanem megfelelő szaktudással rendelkező büntetőjogászoknak kellene kidolgozniuk. Az ügyből pedig kár politikai kampányt csinálni.

– Támogatom a három csapást, nagy szükség van az ebben foglalt szigorítás mielőbbi bevezetésére – ezt már Kistelek első embere, a fideszes Nagy Sándor mondta. Az első parlamenti ciklusát töltő politikus hozzátette: reméli, az aláírásgyűjtés sikerrel jár, és a parlament napirendjére tűzi a javaslatot.

[namelink name="Bedő Tamás"] Csongrád szocialista polgármesterétől, országgyűlési képviselőtől megtudtuk: egyes bűncselekményekért kiszabható tételek szigorításával egyetért, de annak arányban kell állni az elkövetett tett mértékével – ez a három csapásban eltúlzott. Bedő szerint nem új törvényre van szükség, hanem még hatékonyabbá, korszerűbbé kellene tenni a már meglévő büntető törvénykönyvet. Elmondta: a három csapás mintájául szolgáló "három dobás törvényt" az Egyesült Államokban több állam elutasította annak idején.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!