Fújnak a falakra a megyében

Hódmezővásárhely - Szeged után Vásárhely utcáit csúfítja a legtöbb graffiti, bár a megyeszékhelyi „művészek" március vége óta már legálisan is firkálhatnak. Szentesen, Makón és Csongrádon jónak mondható a helyzet: kevesen ragadnak festékszórót. A Kurca-parti városban még graffitiversenyt is rendeznek.

Szűcs Csaba

– Jól rá kéne csapni minden olyan suhanc kezére, aki összefirkálja az épületek falát és a kerítéseket! – mondta dühösen egy nyugdíjas vásárhelyi férfi, akinek házán graffiti éktelenkedik. – Kíváncsi lennék – tette hozzá –, mit szólnának a „művészek", ha valaki az ő otthonukra fújna krikszkrakszokat?

Az alföldi városnak talán nincs is olyan pontja, ahol ne találkoznánk valamilyen falfirkával. A helyi graffitisek egyébként nem csupán a lakóházakat csúfítják el „alkotásaikkal", festékszóróik nem kímélik a köz- és műemlék épületeket sem: több iskola, sőt az Árpád utcai tájház is áldozatul esett a főként éjjel szorgoskodó rongálóknak. Vásárhely központja mellett a kertvárosban is számtalan graffitit láthatunk, a Pető Ferenc utcán például, a nyugdíjaslakóparkkal szemben lévő mind a 4 társasházat összefirkálták. De így járt a Kaszap utcai vasúti aluljáró falai is, az autósok itt bizarr arcokban, olvashatatlan feliratokban és egy kék színű kalaposgombában „gyönyörködhetnek". A falfirkák azonban – ha igazán művészi szintűek, s megfelelő helyre fújják – üzleti és reklámcélokat szolgálhatnak, Vásárhelyen azért erre is akad példa.

Hódmezővásárhelyen is fújnak... Fotó: Tésik Attila (galéria)


– Három éve nyitottunk, azóta díszítik a bejáratot és a kerítés udvar felőli részét graffitik – halljuk Detkiné Andreától, a Teleki utcai festékbolt egyik eladójától. – Az árusított termékeket gyártó cégek nevét egy tetoválással foglalkozó testvérpár, illetve néhány barátjuk fújta fel pár óra alatt. Szabad kézzel, sablon nélkül dolgoztak. A középkorú nő hozzátette: a vevőknek nagyon tetszenek a rajzok, többen le is fényképezik. A szomszédban most építkeznek, emiatt majd újra vakolják a kerítést, így a fiúk hamarosan megint festékes sprayt ragadhatnak.

Szegeden a közelmúltban felavatták a megyeszékhely első legális graffitifalát, ahol bárki szabadon, büntetlenül firkálhat. Ehhez hasonló helyet legközelebb csak Szentesen találhatunk. Tomcsányi Ferenctől, a Kurca-parti település sportközpontjának vezetőjétől megtudtuk: a sportpályánál lévő, a futballkapusok gyakorlására szolgáló, 7 méter hosszú falra szabad sprayzni, itt graffitiversenyeket is rendeznek. Bizonyos időközönként pedig újrafestik a betonfalat. Szentes utcáin egyébként korábban gyakoriak voltak a friss falfirkák, ma már egyre kevesebbet látni belőlük. Makón és Csongrádon is jó a helyzet: kevesen ragadnak festékszórót.

20 ezer alatt csak szabálysértés

A graffitizés rongálásnak minősül, ha a kár nem éri el a 20 ezer forintot, csak szabálysértésnek számít, amennyiben meghaladja ezt az összeget, a rendőrség büntetőeljárást indít a tetten ért vagy beazonosított falfirkáló ellen – tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Hozzátette: Szegeden évente 50-70 eljárás indul a falfirkák miatt, a legtöbb „alkotó" azonban 18 éven aluli, így nem vonhatók felelősségre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!