100 új munkahelyet jelent az űrpulóver

Hódmezővásárhely - Eddig katonai és űrhajózási célra használták a nanotechnológiát, mostantól pulóverek készülnek segítségével Vásárhelyen. A tegnap aláírt orosz–magyar megállapodás 100 új munkahelyet is jelent. <br>

Korom András

Az orosz katonai és űrhajózási nanotechnológiai kutatások eredményeit alkalmazva készíthet a jövőben kötött felsőruházatot a vásárhelyi Eurotex Textil Kft., miután Rácz Árpád ügyvezető és Andrej Schleining, a technológia licencét birtokló Nanovo Kft. ügyvezetője tegnap aláírta az erről szóló szerződést. Ennek értelmében az orosz–magyar cég átadja a textiltermékek ezüstkolloiddal való kezelésének módszerét az Eurotex Kft.-nek, és együtt lépnek a csúcstechnológiát jelentő késztermékkel az orosz és nemzetközi piacra. Az Eurotex a tervek szerint hamarosan elkezdi a nanoszálas kötött termékek gyártását, amelyekkel ősszel a moszkvai divatkiállításon mutatkoznak be, majd jövőre indul be az első kollekció gyártása. A vásárhelyi vállalkozás tervei szerint 100 új munkahelyet hoz létre.

Vidám üzletfelek. Rácz Árpád ügyvezető szerint Leonyid Surgin jól mutatna a piros felsőben. Fotó: Segesvári Csaba

Vidám üzletfelek. Rácz Árpád ügyvezető szerint Leonyid Surgin jól mutatna a piros felsőben.
Fotó: Segesvári Csaba

A gyártástechnológia átadásáról szóló megállapodás aláírása előtt Rácz Árpád kalauzolásával tekintette meg az Eurotex Kft. Dózsa György úti üzemét Leonyid Surgin, az Orosz Föderáció magyarországi kereskedelmi képviseletének vezetője és kísérete. A folyamatos technológiai fejlesztésnek köszönhetően korszerű üzem az új gyártástechnológia fogadására az idén 172 millió forintot költött. A delegáció tagjai közt nagy sikert aratott, hogy Leonyid Surgin aláírását az egyik komputervezérelt gép percek alatt kötött formában készítette el.

A városházi aláírási ünnepségen Lázár János polgármester hangsúlyozta: az új munkahelyek teremtéséhez a város anyagi támogatására is számíthat a legkorszerűbb technológiát alkalmazó helyi vállalkozás.

Nanotechnológia a textiliparban

Az új gyártástechnológia parányi, úgynevezett nanoszinten hozzáadott anyagokkal javítja a baktérium- és gombaölő ezüst hatását, valamint az oldat textíliába való beépülését. Az így készült ruházati termékek hatékonyabban és hosszabb ideig maradnak frissek viselés közben, így ritkábban kell őket mosni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!