Disznóknak adják a magyar almát

Hódmezővásárhely - A földön hagyja megrohadni 800 almafája termését Szél Gábor. A vásárhelyi gyümölcstermesztő már disznókkal is feletetett mintegy 150 ezer forint értékű almát. Hasonló sorsra juthat az őszibarackfa termése is.

Török Anita

Tízmázsányi, 150 ezer forint értékű nyári almát etetett fel malacokkal végső elkeseredésében a vásárhelyi Szél Gábor. A sóshalmi tanyavilágban 1 hektáron 800 almafája alatt halomban áll a gyümölcs. Az őstermelő már nem gyűjti be az almát, inkább hagyja megrohadni.

– A szívem szakad meg, de nincs értelme felszedni. Minden küszködésem ellenére sem bírom eladni – mérgelődött a férfi. – A családommal erre tettük fel az életünket. Ez jelentené a megélhetésünket. Megüt a guta, hogy a földön rohad a munkánk gyümölcse – mondta szomorúan Szél Gábor. Közölte: az alma kilójáért 50 forintot adnak a nagybani piacon, míg a vevők szinte háromszor-négyszer annyiért vásárolhatják meg.

Szél Gábor vásárhelyi termelő almásában bokáig ér a fáról lehullott gyümölcs. Fotó: Tésik Attila

Szél Gábor vásárhelyi termelő almásában bokáig ér a fáról lehullott gyümölcs.
Fotó: Tésik Attila

Szél Gábor családi kertészetében 3 hektáron 1200 őszibarackfa is rogyadozik a terméstől. De minek? – tette fel elkeseredetten a kérdést az őstermelő, aki szerint barackfronton is katasztrofális a helyzet. Hiába pakolja fel barackját, autózik át Dorozsmára, még nyomott áron sem nagyon tud túladni a gyümölcsön a nagybanin.

– Legutóbb 106 ládát, több mint 100 mázsát vittem a piacra. Kilónként 40 forintért vették át tőlem. 40 forintért! Amikor a kereskedő 170-200 forintért adja tovább. 40 ezer forintot adtak érte. Pedig háromszor annyi járt volna – jegyezte meg a vásárhelyi termelő. A kilónkénti 110-120 forintos ár fedezné a permetezés, a metszés, a talajmunka, valamint a szedők költségét.

A termelő szerint a Szedd magad! akcióban több kárt okoznak a szedők, mint amennyi hasznot hajtanak. Fotó: Tésik Attila

A termelő szerint a Szedd magad! akcióban több kárt okoznak a szedők,
mint amennyi hasznot hajtanak. Fotó: Tésik Attila

Szél Gábor már külföldön is próbált érdeklődni gyümölcsügyben. Erőfeszítései sorra kudarcot vallottak. Németországban több helyen kopogtatott, de összefogás nélkül szinte lehetetlen bekerülni az ottani piacra. Pedig a németeknél 2-5 eurót – 500-1400 forint – adnak a barack kilójáért. Leginkább az dühíti a férfit, hogy itthon a kutyának sem kell a magyar alma, barack vagy körte. A piacot elárasztották a spanyol, olasz termények. Senki nem törődik azzal, hogy családok mennek tönkre az érdektelenség miatt. 10 éve termeszti a gyümölcsöket, de soha nem volt még ennyire padlón az ágazat. Segítség, összefogás, importstop nélkül egyszerűen elvesznek – állapította meg megtörten Szél Gábor.

Szedd magad! akció

Az ország több részén is hirdettek, hirdetnek eper, barack és alma Szedd magad akciót! A vevő saját maga, közvetlenül a termesztőtől, jóval olcsóbban gyűjti be a gyümölcsöt. A termelők egy része – idetartozik a vásárhelyi Szél Gábor is – szerint azonban több kárt okoznak a fákban a szedők, mint amennyi hasznot hajtanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!