Székkutason fehér volt a gárda

Székkutas - Bosszantott, hogy senki sem foglalkozik a múlttal – nyilatkozta lapunknak Baté Szilveszter, aki elmondása szerint ezért ragadt kamerát Székkutason.

Korom András

Amatőr természetfotósból lett Székkutas történelmének megszállott kutatója a 49 éves Baté Szilveszter, aki több filmet is készített már a falu múltjáról.

– Eredetileg a természetfotózás érdekelt. 1978-tól jelentek meg képeim a Nimród című újságban. Már akkor nagyon érdekelt Székkutas története, gyűjteni kezdtem a régi fényképeket. A község múltjának azóta is a megszállottja vagyok. Az első videokamerámat 1987-ben vásároltam – árulta el Baté Szilveszter. Az amatőr dokumentumfilmes azt tapasztalta, hogy a helybelieket nagyon érdekli a község története.

– Bosszantott, hogy senki sem foglalkozik a múlttal, pedig még ma is beszélnek az emberek az általuk is átélt nehéz időkről. Így ismerkedtem meg például a Rákosi-korszakban fegyveres ellenállásra szervezkedő székkutasi fehérgárda történetével, vagy azzal, hogyan élték meg a helyiek az 1950-es évek padlássöpréseit. Labozár Antal barátommal ezért kezdtük el a múlt feltárását – mondta.

Baté Szilveszter kamerájával. Sokan megnyíltak előtte. Fotó: Karnok Csaba

Baté Szilveszter kamerájával. Sokan megnyíltak előtte.
Fotó: Karnok Csaba

– Kényes, de nagy érdeklődést kiváltó témákat dolgoztam fel. Ezt jól mutatja, hogy a Vásárhelykutastól a Don-kanyarig című filmem Emlékpontban tartott bemutatójára 50-60 kutasi jött el, míg a faluban tartott vetítéseim 300-400 embert is érdekeltek. Dokumentumfilm-készítéskor nem a forgatás vagy a vágás az időigényes, hanem a korabeli dokumentumok, fényképek felkutatása. Ezért gyakori vendég vagyok a vásárhelyi levéltárban vagy az Emlékpontban.

Filmtervek

Baté Szilveszter a közeljövőben szeretné feldolgozni az 1950-es évek gyapottermelési kísérleteit, az 1956-os forradalom vásárhelyi történéseit, s filmet szeretne készíteni a Székkutasnak világhírt teremtő Hugo Hartung-regény, a Piroska hátteréről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!