200 millióból bővítik a geotermikus kört

Hódmezővásárhely - Vásárhely élen jár a geotermikus energia hasznosításában. Ezzel fűtik a közintézmények nagy részét és 2725 bérlakást. A rendszert hamarosan bővítik.

Imre Péter

Vásárhelyen jelenleg 10 termálkútból nyernek geotermikus energiát. Ezek közül 3 gyógyvizes, és 2 visszasajtoló kút is üzemel, ami az újrahasznosítás miatt nagyon fontos – mondta el Ádók János, a HVSZ Zrt. igazgatóságának elnöke. Az első kút 56 esztendővel ezelőtt kezdte a termelést, majd az 1993-ban startolt termálprojekt keretében nyitottak meg hatot.

A kitermelt 13 megawatt földhővel, geotermikus energiával fűtik a városházát, az Erzsébet-kórházat, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumot, a Németh László Gimnázium és Általános Iskolát, az Árpád utcai általános iskolát, óvodákat, a Gyarmati Dezső Sportuszodát, valamint a Family Centert, és az illetékesek tárgyalnak erről a lehetőségről a Tescóval is. A felsoroltakon kívül még 2725 bérlakás is ezen a rendszeren van, 15 százalékos gázrásegítéssel. Így 3000 tonnával kevesebb a szén-dioxid-, 3 tonnával a szénmonoxid-, 2,4 tonnával a különböző nitrogén-oxid-kibocsátás. Éves szinten 4,2 millió köbméter gázt takarítanak meg, ami piaci értéken 500 millió forintot jelent – sorolta az adatokat Ádók János.

A legújabb geotermikus projekt a 200 millió forintos beruházást jelentő belvárosi termálkör: az engedélyes terv már elkészült, a közeljövőben nyújtják be a pályázatot, s ősszel már indulhat a munka. A belvárosi termálkör az elképzelések szerint többek között a Cseresnyés Kollégiumot, az Alföldi Galériát, a Tornyai János Múzeumot, a megújuló művelődési központot és a Hódudvarházat kapcsolja majd be a rendszerbe.

A számok is bizonyítják: az újrahasznosítható, környezetbarát energiaforrások közül a geotermikus a legnagyobb tétel Vásárhelyen, de napkollektorokat is lehet látni – főként a magánházakon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!