231 millióból újul meg az Ótemplom

Hódmezővásárhely - Teljesen megújul a vásárhelyi Református Ótemplom. A munkálatokra 231 millió forintot nyert az egyházközösség. A közel 300 éves épület világosabbá, tágasabbá válik.

Munkatársunktól

231 millió forint támogatást nyert a vásárhelyi Református Ótemplom egyházközössége a közel 300 éves templom (a város legöregebb épülete) belső felújítására – tudtuk meg Bán Csaba lelkésztől. Öt évvel ezelőtt kezdődött a tervezési munka, amelyet olyan jeles személyiségek fognak össze, mint Oltai Péter építész, illetve Kiss Margit restaurátor, a Néprajzi Múzeum egyházi osztályának vezetője.

– A felújítással világosabbá, tágasabbá válik a templom. A karzat egy részét lebontanánk, a 110 éves orgona pedig a bejárat fölé kerülne. Utóbbi rekonstrukciójára eddig már 6 millió forintot költöttünk. Megoldjuk a műemlék épület szigetelését, megújul a világítás, kicseréljük a burkolatot, és korszerűsítjük a fűtést – sorolta a lelkész a munkálatokat.

Bán Csaba vásárhelyi református lelkész szerint tágasabb, világosabb lesz a templom. Fotó: Veréb Simon

Bán Csaba vásárhelyi református lelkész szerint tágasabb, világosabb lesz a templom.
Fotó: Veréb Simon

A következő két évben nem csak a rekonstrukcióra szeretnének gondot fordítani. A 19. század végén, egy átalakítás során elajándékozott eredeti bútorok egy részét is szívesen látnák újra a templomban.

Visszakerülhetne például a régi szószék, amely a mostanival szemben kaphatna helyet. Bán Csaba tudomása szerint múzeumokban őrzik a bútorokat. Ezeket eredeti állapotba szeretnék visszaállítani Kiss Margit segítségével. A munkálatok a templom tornyát is érintenék, szeretnék ugyanis látogathatóvá tenni.

Címkék#templom
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!