Amerikában is ízlett a csigatészta

Hódmezővásárhely - Húsz évvel ezelőtt kényszervállalkozóként kezdett tésztagyártásba Fejes Zoltánné. A kisüzem kemény versenyben maradt talpon.

Korom András

A csigatészta és a lótospörény, azaz az eperszalag a legsikeresebb terméke Vásárhely egyetlen tésztaüzemének. A havi 35–40 mázsa különféle tésztából 4–5 mázsa a közkedvelt csiga. Fejes Zoltánné előtt húsz éve két választás állt: elmegy munkanélkülinek, vagy továbbviszi az elhunyt tésztakészítőnek a vállalkozását, akinél addig dolgozott. Az utóbbit választotta.

– Akkor még 9 tésztakészítő dolgozott a városban, de ahogy szigorodtak az előírások, úgy fogyott a számuk, így mára csak mi maradtunk. Nehéz volt elindulnunk, ugyanis a 90-es évek fordulóján nem lehetett hitelt szerezni, így mindent önerőből fejlesztettünk. A férjem addigi munkahelyét is otthagyta, hogy segítse a családi vállalkozásunkat – mondta.

Szárítóba kerül a késztermék. Fotó: Karnok Csaba

Szárítóba kerül a késztermék.
Fotó: Karnok Csaba

– 15 évvel ezelőtt a megyében először mi kezdtük nagyüzemileg készíteni a csigát, és ma is ugyanazt a minőséget állítjuk elő, mint annak idején. A legkedveltebb tésztáink most is ugyanazok, mint annak idején voltak, azaz a cérna- és a csigatészta, a tarhonya és a nálunk lótospörénynek is nevezett eperszalag. Házias ízeinket nem csak Vásárhelyen kedvelik, hiszen kaptunk már köszönőlevelet Amerikából, és voltak svéd és német vevőink is – tette hozzá.

– Ahová eddig kéthetenként szállítottunk, onnan most havonta, kéthavonta kapunk rendelést. A vevők ugyanis beérik az olcsóbb, nagy gyárakban készült, gyengébb minőségű tésztákkal – jellemezte a jelenlegi helyzetet. – 8 tojásos tésztát készítünk, csak a tarhonyába kerül ennél kevesebb. A minőség titka, hogy úgy nyújtjuk, ahogy azt egykor őseink tették, és tésztáink saját gőzükben száradnak, azaz így érlelődnek – árulta el. A tésztakészítés nehézségeit az is mutatja, hogy míg korábban hatan is dolgoztak náluk, addig ma 2 fővel is képesek kielégíteni a keresletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!