20 forinttal drágul a parkolás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely- A trianoni békediktátum káros hatásáról és az eredményes közmunkaprogramról tárgyaltak a csütörtöki vásárhelyi közgyűlésen. Július elsejétől emelkednek a parkolási díjak.

Korom András

Grezsa István képviselő a csütörtöki vásárhelyi közgyűlésen napirend előtt emlékezett meg a ma 90 éve aláírt trianoni békediktátumról, amely, mint mondta, olyan hatással volt hazánkra, mint Karthágó felszántása és sóval való behintése. Hozzátette: túl kell lépni a szomszéd népek érzékenységével kapcsolatos túlzó félelmen, de el kell hagyni a "mindent vissza" magyarkodást is. Felmerült a javaslat, hogy Vásárhely felvidéki magyar településsel is kössön testvérvárosi szerződést.
Kószó Péter alpolgármester beszámolt arról: a római katolikus karitásztól hamarosan 2562 tonna müzlit és 9783 kiló száraztésztát kap a város. A tartós élelmiszereket annak a több mint 1200 családnak osztják ki, amely rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül.

A jogi iroda vezetője, Ambrus Norbert arról számolt be, hogy tavaly 200-an dolgoztak, az idén pedig 300-an vesznek majd részt a közmunkaprogramban. Magyar József, a közmunkások háromnegyedét alkalmazó városellátó vezetője ismertette, hogy az idén kiközvetített 290 álláskereső közül 216-ot alkalmaztak. A közmunkások a város közterületein, temetőkben, a mártélyi üdülőterületen dolgoznak, munkájukat szigorúan ellenőrzik. Lázár János polgármester szerint ma sincs vita arról a parlamentben, hogy aki képes a munkavégzésre, az ne kapjon segélyt. Hangsúlyozta: támogatja azt is, hogy ne kapjon családi pótlékot, aki nem viszi iskolába gyermekét. Szerinte újra kell gondolni a rokkantnyugdíjazás jelenlegi rendszerét is. Kószó Péter alpolgármester a városba látogatók visszajelzéseiből és saját tapasztalataiból azt szűrte le, hogy a közmunkások eredményesen és lelkiismeretesen dolgoznak.

A közgyűlés elfogadta, hogy július 1-jétől egységessé teszik a jelenlegi fizetőparkolás rendszerét, ami azt jelenti, hogy a belvárosban a jelenlegi 120-ról 140 forintra emelik az óránkénti díjat, és ugyanezt a tarifát alkalmazzák majd a piacnál is.

Magyar Örökség díj

A Magyar Örökség díjat ítélte oda a Magyar Örökség Bizottsága a vásárhelyi önkormányzatnak a hagyományok ápolásának elismeréseként. A rangos kitüntetést június 19-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adják át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!