22 fát kellene kivágni Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A közelmúltban végzett mérések alapján 22 fát kellene kivágni Vásárhelyen a Kossuth téren és a Zrínyi utcában. Többnek idővel a felülvizsgálatát javasolta a szakember.

Imre Péter

A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola tanára, Szabó Gábor mérte fel a belvárosi fák állapotát Vásárhelyen. A szakember 46 fát vizsgált meg egy akusztikus műszerrel. Ez a módszer a hangsebességet hívja segítségül, terjedésének mértékéből állapítják meg – az egészséges vezeti a hangot, míg a korhadt rész elnyeli –, hogy a törzs, az ágak milyen mértékben károsodtak.

A Kossuth téren tesztelt 25 fából Szabó 10-et ítélt kivághatónak vagy kivágandónak, a többit még nem fenyegeti veszély. A Zrínyi utcában rosszabb az arány: 21-ből 12-t sorolt ebbe a kategóriába, 7 megmenekült, 2 kivágását megfontolásra ajánlotta a városnak.

– A 2006. augusztus 20-i fővárosi tragédia óta az önkormányzatok jobban figyelnek erre a problémára – mondta Szabó Gábor, aki végzett már a vásárhelyihez hasonló műszeres tesztet többek között Szegeden és Makón.

Ékes József, a városüzemeltetési csoport vezetője közölte: a munkát a Zrínyi utcán már megkezdték, 10 kiszáradt, balesetveszélyes fát már eltávolítottak. Hozzátette: amit lehet, igyekeznek megóvni. Idén több mint 250 fát ültettek belterületen, és 30 kiszáradtat, életveszé-
lyeset vágtak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!