Traktoristalányok: a Rákosi-korszak celebjei

Hódmezővásárhely - Június 19., a múzeumok éjszakája elvarázsolt este, éjszaka volt Vásárhelyen. Az Emlékpont Múzeumban szinte időutazáson vehettek részt a látogatók: traktoristalány és ÁVH-s tiszt kalauzolta körbe őket a termeken. A vendégek szerint ezt a gyakorlatot a hétköznapokon is folytathatnák.

Imre Péter

- Nem vagyok a mezőgazdaságban tüsténkedő valaki, de tetszett a beöltözős ötlet, a rendhagyó tárlatvezetés, remélem a látogatók sem csalódnak - közölte a vendégekre várva Szabóné Sass Szilvia, az Emlékpont történésze, aki a szombati múzeumok éjszakáján gumicsizmával, ballonkabáttal, babos kendővel traktoristalánynak álcázta magát.

- Köszöntök mindenkit, visszajöttem a múltból, hogy a nők helyzetéről meséljek - mondta már a Hoffer-traktoron ülve, az azt körülálló érdeklődőknek. - A Rákosi-korszakban elvárták tőlünk, hogy a férfiakhoz hasonló kemény fizikai munkát végezzünk, főként a mezőgazdaságban. Ezt az is indokolta, hogy a második világháborúban sokan haltak meg, a termelőmunkában pótolni kellett a kiesést, illetve a férfiakat főként az iparban akarták foglalkoztatni.

A jó öreg Hoffert elméletben beindította, elmondta miként kell, azt is elárulva, hogy a kissé bonyolult és hosszadalmas művelet - anno sem pöccre indult - alatt a kávét és a felest is elfogyaszthatták. A női munka erőltetése a mezőgazdaságban és az iparban főként az 1949-53 közötti időszakot jellemezte - a propaganda kudarcot vallott. Pedig...

- Mi, többek között a traktoristalányok voltunk a Rákosi-korszak celebjei. A rólunk szóló írások rendszeresen megjelentek a napi és a heti sajtóban, és az olyan szaklapban, mint a Gépállomás. Az is sokat elárul, hogy az első Kossuth-díjasok között, Öveges József fizikussal és Kovács Margit keramikussal együtt szerepelt az ún. rohammunkás, Ambrus Teréz. Mégsem volt jó hírünk: a férfi kollégák, mint új konkurenciát utáltak bennünket, feleségeik féltékenyek voltak ránk, fesletteknek, laza erkölcsűeknek tartottak minket. Általában alaptalanul. A traktoros kiképzésünk több hónapig tartott, ebben azonban alig szerepelt vezetés, inkább elméletből állt - ezen belül jelentős óraszámban ideológiai oktatásból -, vagyis a gyakorlatban mégis inkább a rutinosabb férfiak végezték ezt a tevékenységet.

Az Emlékpont Múzeumban szinte időutazáson vehettek részt a látogatók. Fotó: Veréb Simon

Az Emlékpont Múzeumban szinte időutazáson vehettek részt a látogatók.
Fotó: Veréb Simon

A Hofferről lekászálódva, egy másik teremben már a Kádár-korszak került szóba, ahol megváltozott a nők megítélése. A társadalom ismét a feleség, családanya (minél több gyereket szüljenek) "szerepet" várta el a gyengébb nemtől. Mégis sokáig, szinte az ezredfordulóig, megmaradt a hölgyek körében is az az értékrend, hogy elsőként munkahelyen kell dolgozniuk, és csak utána, ezt a kötelezettséget teljesítve "lehetnek" feleségek és anyák.

- Nekünk tetszett, de a tapsból ítélve másoknak is a rendhagyó, jelmezes és tematikus tárlatvezetés. Jó lenne hasonlóval találkozni a hétköznapokon is - fogalmazta meg véleményét két látogató, Mátis Bernadett és Virók Dezső. A szombaton 16 órától éjfélig tartó program - összesen több mint 1500 látogatóval, játszóházzal, filmvetítésekkel, valamint Punk Panthers és Ruhr-vidéki Málna koncerttel, utóbbi Blazovich Péterrel, az Emlékpont igazgatójával a soraiban - másik kuriózuma az ÁVHS-s tiszt volt. Ennek Mészáros Tamás, az intézmény munkatársa öltözött be és mesélt jelmezében az érdeklődőknek a kor borzalmairól.

Régi ismerős

A "traktoristalányban" régi ismerőst üdvözölhettünk: Szabóné Sass Szilvia már szerepelt a Délmagyarország és a Délvilág hasábjain, az online-oldalakon. 2008-ban az ő csemetéje, Szabó Bátor Botond volt az első vásárhelyi bébi, január 1-jén, éjfél után 38 perccel született. Ennek apropóján írtunk róla, róluk. Szilvi elárulta: jól vannak, 2,5 éves fia igazolja nevét: bátor, sőt vakmerő. Szinte nem lehet magára hagyni, mert rögtön vállalkozik valamilyen számára veszélyes kalandra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!