Két ház áll a megye legrövidebb utcájában

Hódmezővásárhely - A megye, s alighanem az ország legrövidebb utcájával büszkélkedhet Vásárhely: csak a sarki házak maradtak meg, így hossza is csupán mintegy 20 méternyi. A megyében más furcsaságokkal is találkozhatunk.

Korom András

A vásárhelyi belváros 1960-as évekbeli átrendezésének, a régi családi házak kisajátításának és lebontásának, majd bérházak építésének köszönhető, hogy itt található a város, a megye és talán az ország legrövidebb utcája, amelynek csak a sarkán maradt meg egy-egy ház, az 5. és a 10. szám. Az Oldalkosár és a Tóalj utcát összekötő Szentkirályi utca egykoron hosszan elnyúlt, ám mára csak a Tóalj utcai kereszteződésében marad mutatóba belőle.

– Szentkirály, amiről ezt az utcát annak idején elnevezték, egy település volt a város környékén, egészen 1566-ig, amikor a Gyulát elfoglaló törökök tatár segédcsapatai felgyújtották. Sosem települt újra. Helyén alakult ki a sarkalyi szőlőhegy – tudtuk meg Herczeg Mihály helytörténésztől, nyugalmazott levéltár-igazgatótól. – Még ennél rövidebb utca is volt egészen a közelmúltig a városban. A Zalaegerszeg tér mellett lévő Pásztor utcára ugyanis egyetlenegy házat sem számoztak.

A vásárhelyi Szentkirályi utcának csak a sarki házai maradtak meg. A szerző felvétele

A vásárhelyi Szentkirályi utcának csak a sarki házai maradtak meg.
A szerző felvétele

Megyei furcsaságok

A megye más városaiban is akad különleges utca. Ilyen például a csongrádi Alsóvároson lévő Szív utca, amely a gyakorlatban egy labirintus. Szegeden pedig a Szabadkai út és a gyálai vasúti átjáró közt húzódó alig ötven méter hosszú Szajáni utca is csak két házból áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!