Szőcs Géza: a névváltoztatás nem terv, hanem vélemény

Hódmezővásárhely - Számottevőbb figyelemre és támogatásra számíthatnak az unió részéről a magyar filmesek is Szőcs Géza szerint. A kultúráért felelős államtitkár a Szabó Ervin-ügyről azt mondta: nem tervet, hanem csak véleményt közölt. A Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján beszélgettünk.

Gonda Zsuzsanna

– Mire számíthat a magyar film, milyen támogatásra számíthatnak az alkotók, miről tárgyalt Brüsszelben?

– Nem szeretnék előre rohanni és megelőlegezni a jövő évi költségvetési számokat, inkább a kérdés második részére válaszolnék. Brüsszelben az elmúlt hét második felében a tagállamok kultúráért felelős miniszterei tanácskoztak informálisan, és sorra került az EU audiovizuális politikájának néhány kérdése is. A tanácskozások azt az eredményt hozták, hogy az unió irányító struktúráiban meg kell erősödnie a filmgyártás és -forgalmazás, általában a filmművészet támogatási szándékának, másfelől elő kell segíteni a művészet és műalkotások mobilitását. Elő kell segíteni azt az értékcserét, ahol az egyes tagállamok kultúrái nem egészségtelen versenyben, hanem egymást kiegészítő értelemben tudnak együttműködni és versenyképessé tenni az Európai Uniót a filmpiacon. A lényeg: ez nem az az alkalom volt, amikor formális döntések, javaslatok születnek, viszont egy olyan politikai műhelynek számít, ahol későbbi fontos döntések előkészítése történik. Ezért vagyok igazán optimista, mert úgy érzékeltem, hogy ezek a politikusok mind tisztában vannak azzal, hogy az unió számára létfontosságú a kultúra. Ez közhelyesnek hathat, mégis nagy szó, mert tudjuk, hogy az uniós költségvetés számainak az arányában, és a kultúra fontosságának megerősítése szempontjából nagyon rosszul állunk.

Én a legutolsó leszek aki azt fogja mondani, hogy túl sok fesztivál van Magyarországon. Fotó: Karnok Csaba

Én a legutolsó leszek aki azt fogja mondani, hogy túl sok fesztivál van Magyarországon. Fotó: Karnok Csaba
Úgy tűnt az elmúlt években, hogy egy technokrata világ felé haladunk, ahol a kulturális értékeknek nincs fontosságuk, csak annyiban, amennyiben eladható áruként jelennek meg. Nem véletlen, hogy most is a kultúrának elsősorban azon szegmenseit kívánja felkarolni az unió, amelyek legközvetlenebbül áruvá tehetők, lásd játékfilm és kapcsolódó műfajok. Azt gondolom, hogy a magyar filmesek is, mint Európa bármely országában élő filmes kollégáik, a továbbiakban az eddiginél számottevőbb figyelemre és támogatásra számíthatnak az uniós bürokraták részéről.

– Nem nehezíti a tárgyalási pozícióját, hogy bár miniszteri feladatokkal, államtitkári rangban van?

– Nem, sőt miniszternek tekintenek még szótárilag is, mert az államtitkár angol fordítása a state minister, de angolul junior ministerként emlegettek.

Fotó: Karnok Csaba

Úgy tűnt az elmúlt években, hogy egy technokrata világ felé haladunk, ahol a kulturális értékeknek nincs fontosságuk, csak annyiban, amennyiben eladható áruként jelennek meg. Fotó: Karnok Csaba
Van egy kis fogalmi zavar, mindenki máshogy nevezi az első számú vezetőt, úgyhogy föl se tűnt. Magától értetődő volt, hogy a miniszteri szintű megbeszélésen államtitkárként vagyok jelen.

– Egyetért azzal, hogy túl sok fesztivál van Magyarországon?

– Nem. Ha komolyan vesszük azt, amit a decentralizálás fogalom takar, akkor a fesztiválok számát akár növelni is kell, de megtartani mindenképpen. Pótolhatatlan eredmény, hogy régiók jöttek föl, gazdagodtak, megismerkedtek soha nem látott, hallott értékekkel. Én a legutolsó leszek aki azt fogja mondani, hogy túl sok fesztivál van Magyarországon.

– A Szabó Ervin-ügy hogy áll? Van esetleg hasonló terve?

– Szeretném, ha itt tisztáznánk valamit. Nem mint tervet mondtam el. Amikor fölhívtak, az olyan volt mintha egy körkérdésre válaszolnék, hogy mi a véleményem valamiről. Én elmondtam a saját véleményemet. Az a tervem, hogy írok egy hosszabb összefoglalót a Szabó Ervin-ügy tanulságairól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!