Vasárnap nyit az Őszi Tárlat

Hódmezővásárhely - Az őszi hetek rendezvénysorozata pénteken startol Vásárhelyen, melynek kiemelkedő eseménye az 57. Őszi Tárlat lesz, megnyitóját vasárnap délben tartják. <br>

Delmagyar.hu

Pénteken, az ünnepélyes zászlófelvonással startol Vásárhelyen az őszi hetek rendezvénysorozata. Ezen a napon nyitják meg a 8. diákok őszi tárlatát a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában, másnap délben a Kezek dicsérete címmel a Belvárosi Fazekasházban a dél-alföldi régió Magyar Kézműves Remek-díjas alkotóinak kiállítása nyílik.
A legnagyobb esemény azonban hagyományosan az Őszi Tárlat, az idei már az 57. a sorban, amit vasárnap 12 órakor Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Sturcz János művészettörténész nyit meg az Alföldi Galériában, köszöntőt Lázár János polgármester mond. A december 5-ig (hétfő kivételével naponta délelőtt 10-től este 6 óráig) látogatható kiállításon a zsűri döntése alapján 167 művésztől 132 festményt, 52 grafikát, 84 szobrászati és plasztikai művet, valamint 2 tűzzománcot láthat a kíváncsi közönség.

– Jellemzően sok a fiatal kiállító az idei Őszi Tárlaton – mondta Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója –, ami a jövő szempontjából biztató. Több kedvencem is akad, de mindenképpen a látogatók figyelmébe ajánlom Szabó Klára Petra és férje, Komlovszky-Szvet Tamás, Bíró Botond, Donka Gergely, Dunai Edit, Zoltai Attila, Szabó Ábel, vagy Papageorgiu Andrea alkotásait. De szinte mind a 167 művészt felsorolhatnám. Régi, a tárlaton 10–20 éve jelen lévő ismerősökkel és több vásárhelyi alkotó munkájával találkozhatnak az érdeklődők. Kiemelném: újra divatba jöttek, trendik lettek a figurális ábrázolások, vagyis a tájképek, a csendéletek és a portrék.

A tavalyi Őszi Tárlat Tornyai-plakettesének, Sulyok Gabriella grafikusművésznek a kiállítását vasárnap délután 1 órakor Szuromi Pál vásárhelyi kötődésű művészeti író nyitja meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!