Éhségsztrájkba kezdett, gyerekeire hivatkozik

Hódmezővásárhely - 9 gyermeke van a vásárhelyi Burai Magdolnának és élettársának, Rekiczki Gusztávnak, ebből 6 még velük él. Nincs állandó otthonuk, kilátástalan helyzetükre az asszony éhségsztrájkkal akarja felhívni a figyelmet.

Imre Péter

Próbálták lebeszélni róla, de nem engedett. Párja, [namelink name="Rekiczki Gusztáv"] és gyerekei is győzködték, de a vásárhelyi [namelink name="Burai Magdolna"] (41) úgy döntött, éhségsztrájkba kezd. Azért határozott így, mert kilátástalannak ítéli helyzetüket, 9 gyerekükből 6 még velük él, két fiú és egy lány már önálló. Nincs biztos fedél a fejük felett: élettársa testvérének lánya fogadta be őket, a csemeték a nappaliban, ők a garázsban húzhatták meg magukat. A nyolcfős família a téli hónapokban 80 ezerből, tavasztól őszig, amikor a szülők alkalmi munkát végezhetnek – mindent elvállalnak –, ennek duplájából tartja fenn magát.

Akciójával nem az önkormányzatot akarja zsarolni, figyelemfelhívásnak szánja. Tudja, a város nem segíthet: ezt a legutóbbi közgyűlésen, ahol felszólalási jeggyel beszélte el történetüket, tudomására hozták, az érdekükben eljáró cigány kisebbségi önkormányzatnak hivatalos levelet küldtek erről.

A víz az egyetlen „étel

A víz az egyetlen „étel", amelyet az asszony magához vesz.
 A szerző felvétele


A közgyűlésen az üggyel kapcsolatban az hangzott el, hogy a Rekiczki családnak az önkormányzat 2000-től kezdetben 1250, majd 3800 forintos havi bérleti díjért biztosított lakást 2006. augusztus 31-éig. Miközben egyéb támogatás mellett összesen közel 350 ezer forintot kaptak adósságrendezésre, nagy lakbérhátralékot halmoztak fel, így végül a hatályos jogszabályoknak megfelelően a város felmondta a bérleti szerződést. A lakást nem hagyták el, annak ellenére sem, hogy 2007-ben jogerős bírósági ítélet kötelezte őket erre. Végül, miután 3 évig lényegében ingyenesen használták az ingatlant, és százezres közműtartozást halmoztak fel, végrehajtó adta vissza a lakást Vásárhelynek.

Ezután két évig Mindszenten éltek, a kisvárosban lakást kívántak vásárolni, de ahogy Burai Magdolna mesélte: átverték őket, hoppon maradtak, ezért 2010 végén visszatértek Vásárhelyre. Abban reménykedik: valaki segít, talán egy albérlethez juthatnak.

Magdolna tavaly decemberben szívinfarktuson esett át, 200 feletti a vérnyomása és cukorbeteg, ilyen „előzményekkel" az éhségsztrájk szinte az öngyilkossággal egyenlő. – Tudom, nagyon veszélyes, mégis úgy láttam, nincs más megoldás – mondta. – Szerdán 9 órakor kezdtem, és egyelőre péntekig csinálom, amennyiben nem lesznek komplikációk, egészségügyi problémák, jövő héten hétfőn újrakezdem, és akár egy hónapig is kitartok.

800 bérlakás

Hódmezővásárhely jelenleg közel 800 önkormányzati bérlakást tart fent, amelyeket 95 százalékban szociális alapon ad bérbe. A bérleti díjak a megyei jogú városokat nézve a legalacsonyabbak között vannak. Évek óta 7-800-an kérnek segítséget: a lakásokat a város pályázati rendszerben adja bérbe, erről 7 tagú, az önkormányzattól független, társadalmi testület dönt, amelybe a ckö is delegál tagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!