Gyatra állapotban a régi kerékpárutak

Hódmezővásárhely - Mára igencsak elhasználódtak a 10–15 éve épült kerékpárutak Vásárhelyen. Sok helyen gyökerek nyomták fel, vagy éppen közműjavítás után süllyedt meg az aszfalt. De dolgoztak a fémtolvajok is.

Korom András

50 kilométernyi kerékpárút hálózza be Vásárhely belterületét, illetve Barattyosig, Mindszentig és az ATEV-ig is elgurulhatnak a bicajosok anélkül, hogy a közúton kellene hajtaniuk. A kerékpárutak építése a 90-es években kezdődött, s jó néhány szakaszon már meg is látszik az elmúlt évtizedek nyoma. Olvasóink a legrosszabbnak a Kutasi úti kerékpárút Simonyi utca után kezdődő, az ATEV felé vezető részét tartják. Ennek egyes részei majdnem járhatatlanok a nyeregben ülve, annyira felgyűrődött a burkolat. A rossz szakaszok közé sorolták a Dr. Rapcsák András út elején lévőt. Itt a közműjavítások, a telefonkábel-fektetés nyomvonala süllyedt meg.

Közműjavítások után megsüllyedt rész a Rapcsák utcai kerékpárúton. A szerző felvétele

Közműjavítások után megsüllyedt rész a Rapcsák utcai kerékpárúton.
A szerző felvétele

Nem örülnek az Ady Endre utca egykori úttörőház felőli oldalán húzódó járda és bicikliút állapotának sem a naponta ott kerekezők. Itt a platánfák gyökerei nyomták fel az út szélét. A lehelyezett rácsos betonelemeken pedig nagyot döccennek a biciklikerekek. Itt található olyan, a járda közepére rakott telefonakna, amely szilárdan áll a helyén, ám a környékén megsüllyed a beton. A helyzet a Damjanich utcai kerékpárúton a legcifrább. Itt a csapadékvíz-elvezető öntöttvas aknafedőket a kerékpárúton helyezték el. Ezekbe keskeny, de mélyebb betonvályún vezetik le a vizet. Az ezeket fedő keskeny fémlemezek – főleg a Bárány utca környékén – azonban szőrén-szálán eltűntek. Maradtak a balesetveszélyes döccenők.

A város folyamatosan építi az újabb és újabb kerékpárutakat, a legutóbbi közgyűlésen döntöttek arról, hogy 33 millió forint önerőt biztosítanak négy újabb bicikliút építésével kapcsolatos pályázat beadásához. Mint [namelink name="Göbl Vilmos"] médiareferenstől megtudtuk, a régebbi bicikliutakat saját erőből próbálja felújítani a város, illetve folyamatosan keresi az ezekhez kapcsolódó pályázati lehetőségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!