Vonósnégyessel játszik Beatlest Bereczki Pál

Hódmezővásárhely - Vonósnégyest alakítana Bereczki Pál nyugalmazott vásárhelyi jogász, az egykori ős-Piramis együttes alapítója – Johann Strausstól a Beatles dalaiig terjedne a repertoár.

Korom András

– 1965-ben végeztem el a helyi zeneiskola hegedű szakát Túri Béla növendékeként, akkor kaptam meg az első elektromos gitáromat. Ez volt az a korszak, amikor a luxemburgi rádiót, illetve a Szabad Európá-s Cseke Lászlót hallgattuk, mert az játszotta az akkori könnyűzenét. Még abban az évben – már bethlenes diák voltam – megalakítottuk az ős-Piramis együttest Császár Péterrel, Budai Gézával, Krámli Pityesszel.

Később csatlakozott hozzánk a makói [namelink name="Rákos Máté"] – idézte fel a közelmúlt vásárhelyi rocktörténetének jeles epizódját [namelink name="Bereczki Pál"]. Zenekar törzshelye a Hódiköt kultúrház volt, de felléptek a Petőfi utcai tánciskolában, illetve gyakran játszottak a Béke Szállóban vasárnaponként rendezett ötórai teákon – hatszáz fős közönség előtt.

Bereczki Pál kedvenc hangszereivel. Fotó: Korom András

Bereczki Pál kedvenc hangszereivel. Fotó: Korom András

Bereczki 6 évig szólógitározott az együttesben, s csak akkor váltott basszusgitárra, amikor a zenekar makói tagját behívták katonának.

– A vásárhelyen katonáskodó [namelink name="Závodi János"] is itt látott meg bennünket. Miután a zenekarunk 1974-ben feloszlott, Závodiék elkérték a nevünket, mert nagyon tetszett nekik. Így alakult meg szintén Piramis néven a Závodi, [namelink name="Som Lajos"] és Révész Sándor-féle zenekar. Közben elvégeztem a jogi egyetemet, s megszereztem az Országos Szórakoztatóipari Központban a működési engedélyemet is – basszusgitárra.

Bereczki Pál '75-ben fél évig dolgozott jogászként, majd főállású zenész lett, a Szeged Bárban játszott [namelink name="Dorogi György"] zongorista zenekarában. – Életem legszebb időszaka volt ez, vasárnap kivételével este 10-től hajnali 4-ig tartott a műsor, éjfélkor a színház színészei léptek fel, s ide járt a szegedi bohém értelmiség. Aztán 1976-ban egy évre Norvégiába utaztunk a zenekarral.

Bereczki Pál '77-ben már a Melody Combo basszusgitárosa, altszaxofonosa és fuvolása, együtt zenél Polgár Gyulával, Faragó Gyulával és Szarka Bélával – az 1990-es évek végéig. – Közben a régi Csomiépnél 16, majd a szentesi Legrandnál és elődjeinél szintén 16 esztendeig voltam jogász, utóbbitól mentem nyugdíjba. 1995-ben beléptem a vásárhelyi Dixie Jam Sessionba. Velük 3 évig bőgőztem, majd Császár Petivel 2000-ben Piramis duó névvel alakítottunk egy félig-meddig digitális zenét játszó zenekart.

A jogász-zenész, aki [namelink name="Csányi Judit"] csellóművésztől csellózni is megtanult, most újabb zenekart alapítana. – A Bartók rádióban hallottam nemrégiben egy műsort Haydnról, a vonósnégyes atyjáról, s elhatároztam, hogy én is alapítok egyet. Olyat, amilyen az Esterházy hercegek szalonjában működött. Most keresem hozzá a zenészeket – de nemcsak komolyzenét, hanem Beatles-feldolgozásokat is játszanánk, Johann Strauss-szerzemények és monarchia-korabeli muzsika mellett – tette hozzá Bereczki Pál.

Címkék#Zene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!