A Virág cukrászda bútorait is felújította a vásárhelyi bútorrestaurátor

Hódmezővásárhely - Gyerekkori hobbija volt a fafaragás, mégis gépésztechnikusnak tanult a vásárhelyi Halász Gábor műbútorasztalos. Nevéhez fűződik a Virág cukrászda, a Szépművészeti Múzeum márványterme vagy éppen a vásárhelyi polgármesteri iroda bútorainak felújítása. Most a görögkeleti templom ajtajait és bútorzatát restaurálja.

Korom András

A vásárhelyi [namelink name="Halász Gábor"] műbútorasztalos, bútorrestaurátor a Kossuth-szakközépiskolában tanult gépésztechnikusnak és CNC-programozónak, annak ellenére, hogy egy ajándékba kapott könyv hatására már gyermekkorában is a csont- és fafaragás érdekelte. Hetedikesként gyönyörű diótörőt faragott cseresznyefából.

– 1989-ben, a középiskola elvégzése után lehetőségem nyílt Svájcban tanulni. Három hónap után haza kellett volna jönnöm, de betévedtem egy asztalosműhelybe, ahol még 9 hónapot dolgoztam. Amikorra hazatértem, a vasipar szinte teljesen megszűnt a városban, így munkanélküli lettem – mesélte. Mivel hivatalosan Svájcban dolgozott, a legmagasabb segélyt kapta, tanulhatott asztalosnak Csongrádon.

Halász Gábor a görögkeleti templom ajtaját restaurálja. A szerző felvétele

Halász Gábor a görögkeleti templom padjait is felújította. A szerző felvétele
– Lambériázással kezdtem, ezt addig csináltam, amíg fel nem szereltem a műhelyemet. Sokat tanultam az egykori vásárhelyi mesterektől, a Korona utcai [namelink name="Kovács Imre"] bácsitól, Ménesi bácsitól vagy éppen Borsodi Imrétől, akit Kanadának becéztek, már csak azért is, mert Amerikának a testvérét, Bálintot hívták. Kanada mellett másfél évig inaskodtam, de nem voltam elégedett, hiszen másfél hónapig fényeztünk egy asztalt; tudtam, hogy ha ebben a tempóban dogozunk, éhen halunk. Ezért német és svájci szakkönyvekből képeztem tovább magam. 18 éve édesapám kárpitozta újra a Koszta-hagyaték bútorait, ezzel együtt a famunkákat is elvégeztük. [namelink name="Rózsa Gábor"] akkori szentesi múzeumigazgató azt mondta, nem gondolták volna, hogy valaki ezt is meg tudja csinálni. A legnagyobb kihívást számomra egy XV. századi cordovai barokk szék restaurálása jelentette. Ehhez kutatómunkát kellett végeznem, ugyanis már csak a fele volt meg, a másik felét nekem kellett újjáépítenem – mesélte, hogyan kezdett restaurálni.

Megrendelői között volt [namelink name="Gyulai Endre"] megyés püspök, Csizmadia Sándorné tanácselnök, Rapcsák András és Lázár János polgármester is. Ő újította fel a szegedi Virág cukrászda és a Szépművészeti Múzeum márványtermének bútorait is. Most a vásárhelyi görögkeleti templom ajtaján, padsorain, karzatán, kerengőjén dolgozik. Nagy álma, hogy egyszer egy hajó restaurálását bízzák rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!