Fiatalság egyenlő tolerancia

Hódmezővásárhely – Új kezdeményezés indult a tolerancia jegyében a DARTKE civil szervezet segítő keze által. Sok egyetemista önkéntesként vesz részt a programban az Ötletfa együttműködésével.

Mucsi Ágnes

Hódmezővásárhelyen, februárban újabb nemzetközi projekt kapott utat a „Youth is Tolerance". Már a név is beszédes, hiszen a fiatalokban ott van a tolerancia. A projektben négy ország vesz részt, Magyarország, Görögország, Románia és Bulgária. A magyarországi partnerszervezet a DARTKE (Dél-Alföldi Regionális Társadalomkutatási Egyesület), melynek célja, hogy a fiatalok körében a rasszizmust, az előítéletességet és a sztereotípiákat próbálja enyhíteni. Tagja legfőképp önkéntesekből áll, akik egyetemisták vagy középiskolások. Ők vállalják fel a felelősséget az ügy érdekében.

Fotók: Mucsi Ágnes

Fotók: Mucsi Ágnes
A DARTKE civil egyesület különféle akciókat, iskolákkal, intézményekkel való kapcsolatot szorgalmazza, ahol bizonyos módszerekkel próbálnak hatni a fiatalokra. „Cél, hogy közelebb tudjuk hozni a kisebbséget a többséghez, a fiatalokat érvényesítsék egymáshoz a tolerancia jegyében. Mivel az egyik legfontosabb eredményünk, hogy kialakítsuk bennük a tolerancia képességét. A szegedi csapat leginkább SZTE-s hallgatókból épül fel, akik rendelkeznek már valamilyen előképzettséggel. Sokan máshol is önkéntesek, mint a cigánysággal foglalkozó szervezetnél, a Roma Szakkollégiumban. Tehát sokszínűek vagyunk, és egy a célunk" – mondta [namelink name="Jakab László"], az SZTE-ETSZK hallgatója és a projekt koordinátora.



Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

„A projekt nem teljesen cigányprogram. Természetesen vannak cigányok és nem cigányok a foglalkozásokon. A csütörtöki napon rendezett programunknak központjában a zene állt. Ez egy zenei nap volt. Úgy gondoljuk, hogy a zene, olyan erő, ami mindenkit képes cselekvésre bírni, független nemtől, rassztól, kortól. A zene erejével közelebb lehet hozni őket egymáshoz, jobban megismerhetik egymás szokását, toleránsabbak lesznek. A rendezvény összességében nagyon jól sikerült, mindenki ügyesen használta a hangszereket és ötletes dalokat írtak. A feladat elején először nehezen akarnak részesei lenni a munkának a fiatalok, de ha megízlelik az alkotás ízét, akkor igazi csapatmunka születik."

A projekt nyári célja, hogy sok helyen megjelenjenek. Különböző fesztiválokon, rendezvényeken és továbbra is tartani a kapcsolatot az Ötletfával. Az Ötletfa a fiatalokat és a hátrányos helyzetű gyerekeket fogja össze és aktivizálja őket. A „Youth is Tolerance" önkéntesei szeptembertől egy elit, és egy nem elit iskolát akarnak meglátogatni, ahol a fiatalokkal egy éven keresztül foglalkoznának. Így egy felmérést is készíteni tudnak, ami a változásokat fogja megmérni. Mindeközben különböző színes rendezvényekkel lépnek fel. Kisebb témájú programok szintjén a hódmezővásárhelyi Ötletfában lehet őket megtalálni, a SZIN-re, valamint a Bánkitó Fesztiválra szeretnének eljutni.



Sokszor lehet ezekre a megmozdulásokra kijelenteni, hogy nem ért célba, de itt, a fiatalok között valóban a változás szelét, a tolerancia kialakulását lehetett érezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!