Mocsári teknősöket fognak a Kurcán

Egyre sűrűbben van teknőskapás a Kurca-főcsatornán Mindszentnél. A május végi gyereknapi horgászversenyen a fiatalok másfél óra alatt fogtak ötöt. A szakemberek szerint a teknőspopuláció megjelenése pozitív dolog. <br>

Antal Sándor

Az elmúlt években ritkán fogtak mocsári teknőst a Kurca mindszenti szakaszán, míg idén egyre gyakoribb, hogy a bedobott csalira a hüllő rabol rá. – Hasonló a kapás, csak a végeredmény más, amikor a vízből kiemeljük, vagy megszákoljuk – mondta egy horgász.

Egy másik is hasonlókról számolt be: az úszót lassan viszi el valamelyik irányba, a bevágáskor pedig olyan, mintha egy nagyobb hal lenne – magyarázta a pecás, aki korábban is találkozott már teknőssel. Rácz Árpád, a Mindszenti Horgász Egyesület elnöke pedig arról tájékoztatott, hogy a május végi gyereknapi horgászversenyen a fiatalok másfél óra alatt fogtak ötöt.

A Délmagyarország által megkeresett szakember pozitívumként értékelte a 2014-ben az év hüllőjének megválasztott mocsári teknősök megjelenését. Vági Balázs, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának titkára elmondta, az egy jó dolog, hogy a populáció megjelent. – Egészségesebb és teljesebb az ökológiai rendszer ott, ahol a mocsári teknősök is jelen vannak – jelentette ki.
A Kurca ezen szakaszán az elmúlt évben kotrási munkálatokat végeztek, ami a szakember szerint közrejátszhat a hüllők nagyobb számú megjelenésében.

Egyre több mocsári teknős – amelyet tavaly az év hüllőjévé választottak – akad horogra a Kurcán. Fotók: DM

Egyre több mocsári teknős – amelyet tavaly az év hüllőjévé választottak – akad horogra a Kurcán. Fotók: DM
–Ez a faj kötődik a mélyebb terekhez, így a kotrással lehet, hogy kedvezőbb helyet teremtettek nekik, annak ellenére, hogy megélnek a szárazföldön is. A nagyobb számú megjelenés élőhelyjavulást okozhat – folytatta Vági Balázs, aki találkozott már korábban hasonló esettel, amikor kotrási munkálatok után előjöttek a teknősök.

Hozzátette, mivel védett fajról van szó, a horgászok kíméletesen bánjanak velük. Vegyék ki a horgot, majd engedjék szabadjára őket. A mocsári teknős nem jelent veszélyt a halállományra sem, mivel az egészséges kopoltyúsokat nem nagyon kapják el. Inkább a beteg vagy már elpusztult halakkal táplálkoznak, illetve férgeket, csigákat és rovarlárvákat esznek.
Az egyesület titkára azonban felhívta a figyelmet arra, egyre többen döntenek úgy, hogy az otthonokban tartott ékszerteknősöket engedik el a szabadban. Ez véleménye szerint nem helyes, mivel ezek a hüllők nagyobbak, agresszívabbak, és kiszoríthatják helyükről mocsári „testvéreiket".

Címkék#Mindszent
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!