Nagy György gyűjtőt már megismerik a kaktuszok

Mindszent - Nagy Györgyöt már nem szúrják meg a kaktuszai. A mindszenti gyűjtő állítása szerint őt már ismerik a növényei. Tudja, melyiket hol kell megfogni. Volt is ideje megismerkedni a kaktuszokkal, amiket 1976 óta gyűjt. <br>

Antal Sándor

– Középiskolás voltam, amikor készült az új kolesz, és a tanárok kérték, vigyünk növényeket, hogy szebbé tegyük az épületet. Akkor kaptam az első kaktuszomat az egyik osztálytársamtól – emlékezett vissza a gyűjtő, akinek jelenleg közel 1000 fajta kaktusza van mindszenti otthonában. A gyűjteménye pedig már több mint 15 ezer kaktuszból áll. Mindegyiknek tudja a latin nevét.

Nagy György gyűjtőt már megismerik a kaktuszok. Fotó: Antal Sándor (galéria)


– Tudni kell, főként azért is, hogy ne vásároljak ugyanolyat, mivel a kaktuszoknak nincs magyar nevük, vagyis csak néhánynak – mondta. Nincs kedvence, hiszen mindegyiket kedveli. Elmondta, 1983–84 telén elfagyott a gyűjteménye, csupán egy kaktusz élte túl a telet. Akkor újrakezdte a gyűjtést. A környékbeli gyűjtőktől vásárolt, cserélt, de internetes honlapokról is szokott beszerezni magokat. A kaktuszokat nyáron az udvaron kialakított üvegház alatt neveli, télen pedig beviszi a házba.

Nagy György gyűjtőt már megismerik a kaktuszok. Fotó: Antal Sándor (galéria)


Az épület bejáratánál található kertet sem tulipán vagy liliom, hanem kaktusz ékesíti. – Ezek jól tűrik a hideget, így nem kell őket télen átültetni – mondta a gyűjtő. Nem igényelnek nagy gondozást, amikor meleg van, egy-két hetente kell locsolni. Termeszti is a kaktuszokat, de nem üzletszerűen: 1,5 centistől a 2 méteresig minden megtalálható. – Amikor kinyílik egy virág, lefényképezem, de szólni is szoktam a szomszédoknak, akik megcsodálják – mondta [namelink name="Nagy György"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!