Budai Róbert: Attól félek, éhen halunk

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Budai Róbert havi 62 ezer forintból él a feleségével és a lányával. Azt követően csappant meg a jövedelmük, miután Róbertet tavaly 67-ről 33 százalakos rokkanttá nyilvánították. Dolgozna, de súlyosbodó betegségei miatt nem kap munkát.

Imre Péter

Támogatások

A Csongrád Megyei Kormányhivatal az esettel kapcsolatban a következő választ adta: Budai Róbert családja mindazon szociális ellátási formát megkapja, amelyre jogosult: egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, normatív közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, vagyis a hivatal fizeti Budai Róbert helyett a tb-t. A vásárhelyi önkormányzattól pedig rendkívüli települési, adósságkezelési és lakásfenntartási támogatásban, valamint rendkívüli gyermekvédelmi kedvezmény ellátásban részesül a család.– Attól félek, éhen halunk. Havi 62 ezer forintból élünk hárman a feleségemmel és 12 éves kislányommal, Dalmával, aki állandóan arra panaszkodik, hogy éhes. A gázt kikapcsolták, a víz korlátozott, a villanyt a közelmúltban kapcsolták vissza. Mi lesz velünk, ha fizetésképtelenség miatt a kis házunkat is elveszítjük? Tehetetlen vagyok – mondta a 40 éves [namelink name="Budai Róbert"].

Budai Róbert fájdalma


A vásárhelyi férfi 2000-től volt rokkantnyugdíjas, előtte 10 évig dolgozott a Hód-Modell Ruházati Szövetkezetnél. Rokkantsági minősítése 2014-ben előbb 67 százalékról 50-re, majd a fellebbezését követően 33 százalékra csökkent. Így tavaly december 1. óta már rehabilitációs ellátásra sem jogosult. Felesége, a 34 éves [namelink name="Kókai Marianna"] 77 százalékos rokkant, gyerekkora óta beteg, egy napot sem dolgozott, ezért rokkantnyugdíjra nem jogosult, csak segélyre. Ebből, a családi pótlékból és egyéb bevételekből áll össze a már említett 62 ezer forint. Növelte Budai Róbert fájdalmát, hogy érzése szerint cinikusan bántak vele az orvosok.

Csak papíron munkaképes


– Az utóbbi időben meggyötört az élet: pár év leforgása alatt heten haltak meg a családban, legutóbb édesapámat temettem el, illetve az anyukám ikertestvére öngyilkos lett. Depressziós lettem. Magas a vérnyomásom, cukros vagyok, szív- és érrendszeri betegségtől szenvedek, és a gyógyszereimre csak mostanában, hatodik kérelemre kaptam meg a „közgyógyot", az ingyenességet. Korábban 8-10 ezer forintot fizettem a gyógyszerekért. Előfordult, hogy nem tudtam mindet kiváltani. Nem vagyok lógós, a 33 százalékos minősítéssel megpróbáltam elhelyezkedni. A jelentkezéskor vittem a leleteimet, és az üzemorvos a vizsgálat után kijelentette, nem adhatja meg a munkaalkalmasságit. Piacozással egészítem ki a jövedelmünket, eladom otthonról azt, ami használható és nélkülözhető – mondta Budai Róbert, aki elmondása szerint mindig a családjának élt, feleségének segít, főz, bevásárol, mos, takarít, de most nem tudja, mi lesz velük.

Budai Róbert tanácstalanul nézegeti az esetét dokumentáló papírokat. A szerző felvétele

Budai Róbert tanácstalanul nézegeti az esetét dokumentáló papírokat. A szerző felvétele
Budai Róbert nem nyugodott bele a másodfokú határozatba. A munkaügyi bírósághoz fordult, ahol a független igazságügyi orvosszakértő szintén 33 százalékos károsodást állapított meg. Ítélet még nem született, de a férfi folytatja, bizonyítási indítvánnyal szeretné kiharcolni az igazát, és elérni, hogy legalább a rehabilitációs ellátásra jogosult legyen. – Nincs más választásom. Nem értem, hogy minősíthettek vissza, miközben egyre betegebb lettem. Csak papíron vagyok munkaképes – közölte Budai Róbert.

A hivatal javaslatai


A Csongrád Megyei Kormányhivatal (CSMKH) azt javasolja Budai Róbertnek, hogy háziorvosával egyeztetve – állapotrosszabbodásra hivatkozva – terjesszen elő újabb ellátás iránti kérelmet, akkor újra az elsőfokú bizottság elé kerül, amely 50 százalékosra minősítette. Másodfokon a Rehabilitációs és Szociális Hivatal döntése miatt vált ellátatlanná, amin várhatóan a bírósági ítélet sem változtat – írta válaszában a CSMKH. Hozzáfűzték, a másik lehetőség, hogy a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal munkaügyi osztályán regisztrál álláskeresőként – jelenleg nincs a rendszerben –, ahol segítenek neki egészségi állapotának megfelelő munkát találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!