Nem lesz tanyagondnoka Vásárhelynek

Hódmezővásárhely - Mindössze 17 család vehetné igénybe a tanyagondnokot Vásárhelyen, ahol úgy döntöttek, nem vezetik be ezt a szolgáltatást. Helyette továbbra is dolgozik a családsegítő, az újjászervezett mezőőrök is besegítenek a szociális munkába.

Antal Sándor

1318-an élnek életvitelszerűen a vásárhelyi tanyavilágban – derül ki abból a felmérésből, amit tavaly május és október között készített a családsegítő szolgálat a rendőrség és az önkormányzat segítségével. Az intézmény munkatársainak adatai alapján egy térkép is készül, hogy Vásárhely 46 ezer hektáros tanyavilágában hol találhatók épületek. A jövőben a tanyák helye, a külterületeken lévő egyéb épületek, műtárgyak bárki számára elérhetők lesznek.


– Megállt a csökkenés, a széthullás, amely eddig jellemző volt a tanyavilágra – összegzett[namelink name=" Bálint Gabriella"]. A települési képviselő, aki a Kapcsolat Központ főigazgatója, úgy véli, ezt az ősi életformát, kultúrát az utókor számára meg kell őrizni. Az önkormányzat fejlesztési tervei között szerepel az ott élők – elsősorban gyermekek és idősek – védelme, az infrastruktúra és a közlekedés javítása. Mivel újjászervezik a mezei őrszolgálatot a városban, a mezőőrökre is hárul feladat.

 

A felmérés azt mutatja, hogy megközelítőleg a tanyák egyharmadában gazdálkodnak. A jelenleg is lakott 636 tanya 70 százaléka 1945 előtt épült, míg a 2000-es évek után mindössze 19. Kilenc helyen küzdenek vízminőségi problémákkal, és 35 helyen nincs egyáltalán áram.


Az elmúlt évben felmerült a tanyagondnoki szolgálat felállítása, amelynek bevezetését egyelőre nem tervezik. – 17 tanya van, ahol szükség lehetne rá, az ott élők azonban még nem kértek konkrét segítséget – mondja a képviselő. Hozzátette, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás tavaly pályázaton nyert egy autót, amely decembertől járja a külterületet, a munkatársak segítenek a rászorulóknak, élelmiszert osztanak. Amennyiben a tanyákon élők további segítséget igényelnek, visszatérnek a kérdésre.


– A mezőőrök tevékenysége nagyon összetett feladat. Együttműködnek a rendészeti szervekkel, és a szociális munkában is részt vesznek majd – tette hozzá [namelink name="Benkő Zsolt"] települési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!