Nem büntették meg a német állatorvosokat

Hódmezővásárhely-Valószínűleg illegálisan műtöttek a német állatorvosok tavaly egy vásárhelyi kutyamenhelyen. Az ügy nagy botrányt kavart, de a Német Állatorvosi Kamara nem büntette meg őket. Azzal védekeztek: nem tudták, hogy Magyarországon szabálytalan, amit tettek.

Imre Péter

A Német Állatorvosi Kamara nem büntette meg két tagját, pedig a gyanú szerint Tea Priepsch-Gobe és Karola Groshof három asszisztenssel illegálisan ivartalanított egy vásárhelyi–mártélyi kutyamenhelyen. Tavaly június 6-ától 13-áig önkéntes munkát végeztek a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület mártélyi telephelyén.


Felmerült: „feketén" ténykedtek. Az ügy óriási port kavart, és lapunk cikke (2015. június 17.: Német állatorvosok a kutyamenhelyen) nyomán kezdett vizsgálódni a Magyar Állatorvosi Kamara, és hívta fel az esetre német társszervezete figyelmét. Ugyanis a doktornők elfelejtettek bejelentkezni, és igazolni, jogosultak orvosi tevékenység végzésére.


A botrányt feltáró, elemző írásunkban (2015. június 24.: Feketén műtöttek a német állatorvosok?) [namelink name="Horváth László"], a kamara főtitkára arra is hivatkozott, hogy műtőasztalnak az általuk hozotton kívül sima asztalt és vasalódeszkát alakítottak át, azt használták. Villany nincs, a kútból nyert vizet fertőtlenítették, felforralták az ivartalanító operációkhoz. Reggel 8 órától este 9-ig, 10-ig műtöttek, sötétedéskor már fejlámpával. Vagyis a körülmények sem voltak adottak.


– Értesítésünkre a németek megkeresték a két doktornőt, és kikérdezték őket az esetről. Azt mondták: nem tudták, hogy amit csinálnak, az abban a formában Magyarországon nem jogszerű. A kamara a védekezésüket elfogadta, nem büntették meg őket. De az biztos, a jövőben jobban figyelnek majd arra, kik és milyen körülmények között vállalnak, akár önkéntes munkát is más országban – közölte érdeklődésünkre Horváth László, az állatorvosi kamara főtitkára.


A kamara nem felettes szerv, ezért nem szankcionálhatja a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesületet – tette még hozzá. A vásárhelyi állategészségügyi hivatal már tavaly – a már említett június 17-i cikkünk nyomán – ellenőrizte a telephelyet, és a működést kizáró okot nem talált. Az üggyel kapcsolatban Kerner Katalin, az egyesület vezetője, az azt működtető alapítvány elnöke, kijelentette: semmilyen elmarasztalást nem kaptak. Mindig jó kapcsolatokat ápolt a német orvosokkal, akikre szerinte a jövőben is számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!