Segítség nélkül fizet 4,2 milliárdot Vásárhely

Hódmezővásárhely - Saját pénzéből, állami segítség nélkül fizet Hódmezővásárhely az Erste Banknak 4,2 milliárd forintot - tájékoztatta lapunkat Almási István polgármester. Ez az összeg az önkormányzat éves költségvetésének harmada.

Bakos András

Kételyek


1. Nincs alapunk arra, hogy a vásárhelyi polgármester tájékoztatásában kételkedjünk. Az azért figyelemre méltó, hogy a 4 milliárd 250 millió forintot ezek szerint a 11 milliárdos önkormányzati költségvetésből fizetik ki, még ha nem is egy összegben. A határozat száma arra utal, hogy erről idén április 8-án döntött a közgyűlés. Ez a téma nem szerepel az interneten a kiadott napirendben, zárt ülésen dönthettek róla.

2. Az is érdekes, hogy a perben, amelyet a megegyezés zárt le, Mindszenten mintegy 278 millió, Székkutason 55 millió forintnak megfelelő svájci frankot követelt a bank. Az egyezség keretében viszont csak Vásárhely fizet – ezek szerint a két másik település helyett is, ami lovagias tett. Bár az is lehet, Mindszent és Székkutas tartozását simán elengedte az Erste.

Nem kap segítséget a kormánytól, sem állami tulajdonú cégtől a hódmezővásárhelyi önkormányzat ahhoz, hogy eleget tegyen az Erste Bankkal kötött egyezségének. Erről szól [namelink name="Almási István"] polgármester válasza, amelyet közérdekű adatigénylésünkre reagálva küldött. A politikus tájékoztatása szerint Hódmezővásárhely közgyűlése április 8-i határozatával járult hozzá ahhoz, hogy az önkormányzat a Szegedi Ítélőtáblán egyezséget kössön az Erste Bank Hungary Zrt.-vel.


Többször megírtuk részletesen (2016. május 10.: Jogos kérdés, ki fizeti ki a 4,2 milliárdot), hogy a pénzintézet összesen több mint 5 és fél milliárd forintnak megfelelő svájci frankért perelte be Hódmezővásárhelyet, Mindszentet és Székkutast, azt a három önkormányzatot, amely a Zsigmondy Béla Zrt. gazdája. A banknak eredetileg a cég tartozott, ám felszámolják, és a bíróság azt tárgyalta, vajon e kötelezettség terheli-e a tulajdonosokat.


A jogerős ítélet előtt született az egyezség a peres felek között, erről a három önkormányzat üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott. Kérdésünkre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila úgy foglalt állást, hogy mégis közérdekű információról van szó, ki kellene adni. A Szegedi Ítélőtábla – bár lapunk munkatársát a tárgyaláson a vásárhelyi jogtanácsos kérésére kiküldte a teremből a bíró – utóbb közölte, mi az egyezség lényege: az elsőrendű alperes kifizet a banknak 4 milliárd 250 millió forintot.


Feltételeztük, hogy mivel nagy összegről van szó, ezt a vásárhelyi önkormányzat önállóan nem tudja kifizetni. Ezt a teóriát cáfolja a város polgármesterének válasza a közérdekű adatigénylésünkre. Almási István egyértelműen közölte azt is: „Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése a fenti üggyel kapcsolatban támogatás vagy segítségkérés, illetőleg pénzintézeti hitel felvétele tárgyában döntést nem hozott".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!