Macska és méreg a patkány ellen

Hódmezővásárhely - Ismét megjelentek a patkányok Vásárhelyen, ezúttal főként az újvárosi városrészben, utcán, ólakban. A vásárhelyi önkormányzat éves szinten több millió forintot költ a rágcsálók irtására.

Imre Péter

Vándorpatkány


Az ember közvetlen környezetében a vándorpatkány él, hazánkban ez a faj teljesen kiszorította a házi patkányt. A rágcsáló világméretű „utazását", elterjedését a hajókkal végzett teherszállítás tette lehetővé. 18-25 centi hosszú, szürkésbarna, szürkésfehér hasú. Fülei rövidek, farka testhosszánál rövidebb, szőre gyakran szennyezett. Rendkívül szapora, optimális körülmények között egy patkánypárnak évente 400-800 utóda is lehet. Évente három fő szaporodási időszaka van, kora tavasszal, nyár elején és ősszel.

– Újvároson elszaporodtak a patkányok. Majdnem minden hajnalban látok egyet kilapítva valahol a városrészben, a minap pedig a Majolikagyár közelében pár centivel a biciklim előtt szaladt át egy. Édesanyámnál, a Gellért utcában tavaly sok volt, a kutyák 13-at öltek meg, de idén is elkaptak már párat – közölte lapunk egyik vásárhelyi kézbesítője, [namelink name="Sipos Zoltánné Anikó"][namelink name="Sipos Zoltánné Anikó"]. A környéken úgy tartják, a régi, használaton kívüli malom a bázisa a kártékony állatoknak.


Ezt megerősítette a Gellért utca elején lakó [namelink name="Makszi Antalné Erzsébet"][namelink name="Makszi Antalné Erzsébet"], de azzal folytatta, a malomban irtják, gázosítják a patkányokat, pockokat, onnan most nem szaporodhattak el.


– Tavaly ősszel rengeteg patkány volt. Heti 1 doboz mérget használtunk el. Idén még nincs ekkora invázió, de védekezni kell – közölte Erzsébet. Szomszédja nem mérget használ, egyik macskája – kézbe véve megmutatta – irtja, már a frissen született patkánykölyköket is megtalálja, és odaviszi neki.

 

 Kutya által kivégzett patkány az egyik újvárosi ház udvarán.

Kutya által kivégzett patkány az egyik újvárosi ház udvarán.

Pár házzal arrébb, Ilonánál a kutyák látják el ezt a feladatot, idén is akadt dolguk bőven. – Ezért tartom őket – mondta.


A patkányok nagyobb eséllyel jelennek meg szemetes, lomos udvaron, vagy ott, ahol több állatot tartanak. – Van pár patkány, de nem hagyom őket elszaporodni, ólakba akasztható méreggel irtom őket. Az elhullott egyedeket azonnal elföldelem, mert ha a haszonállatok „belekóstolnak", azok is elpusztulnak – közölte [namelink name="Rostás János"][namelink name="Rostás János"].

 

A patkányfogó macska.

A patkányfogó macska.

A patkányok és a pockok időnként előfordulnak panelházak közös helyiségeiben, de jellemzően a csatornákon és a kukákon kívül, ott, ahol állat, termény van. A kisebb állatokat, csibéket megfojtják, sok betegséget terjesztenek. Természetes ellenségük a kutyák, a görények és a macskák. Mindenből keveset esznek egyszerre, a méregből is, és a kis adagok miatt immunissá válhatnak. Többeket megkérdeztünk, akadt, aki találkozott patkánnyal, de olyan is, aki kijelentette: még nem látott, amióta jelenlegi házában él.


Az önkormányzat több millió forintos szerződést kötött – évekkel ezelőtt – rágcsáló- és rovarirtásra. Az magában foglalja a csapadékvíz-elvezető rendszerek, játszóterek, közparkok, közintézmények – kórház, iskola, óvoda – rovar- és rágcsálóirtását, tavasszal és ősszel 2-2 alkalommal. A szennyvízcsatornákban az Alföldvíz Zrt. felelőssége az irtás, míg magánházaknál a tulajdonosnak kell arról gondoskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!