"Nyomot hagyott a szívünkben, a világban" - Blaski Mártára emlékeztek a vásárhelyi művésztelepen

A nemrégiben, 73 éves korában elhunyt Blaski Márta Príma-díjas restaurátorra, festőművészre, a Vásárhelyi Őszi Tárlatok rendszeres kiállítójára emlékeztek szombaton, a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen.

Kovács Erika

- Nehéz szavakat találni, hiszen Blaski Márta a vásárhelyi művészélet egyik jeles tagja volt, akire most alkotásain keresztül emlékezünk – mondta az emlékkiállítás háziasszonya, a Művésztelep vezetője, Rapcsák Katalin.


- Közép-Franciaországban történt, hogy egy birkapásztornak meghalt a felesége és a gyerekei is. 1920 és 1944 között minden nap elültetett egy vödör makkot a szikes, kietlen területen. Ma ez Közép-Franciaország legszebb erdeje. Úgy gondolom, Márta is ezt tette a maga eszközeivel. Mindennap, minden festményével, gesztusával nyomot hagyott a szívünkben, a világban – Matiszlovics Tibor a MANK szolgáltatási igazgatója.


Blaski Márta életútját Nagy Imre művészettörténész méltatta. A művésznő 1946-ban született Veszprémben. A képzőművészeti főiskolán Barcsay Jenő utolsó osztályában tanult. Férjével, Kéri László Munkácsy-díjas festőművésszel 1976-ban Szentesre költöztek, majd 1984-ben Hódmezővásárhelyre. Művészetére markáns, mégis finoman érzékeny világ volt jellemző, melyben a portrék végigkísérték pályafutását a főiskolai évektől kezdődően egészen utolsó munkáiig.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!