23 millió forint már gazdára talált

Hódmezővásárhely - Eddig 23 millió forint talált gazdára az önkormányzat családi házak energetikai korszerűsítésének akciójában Vásárhelyen. A 40 milliós keret mintegy fele. A kamatmentes kölcsönhöz felmérik az ingatlan állapotát.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Már közel 180 családi ház tulajdonosai pályáztak az önkormányzathoz otthonaik energetikai korszerűsítésére Vásárhelyen. Korábban megírtuk: összesen 40 millió forintot biztosít erre a város, maximum 400 ezer forintig lehet támogatást kapni, minimum 30 százalékos önerő esetén. Kamatmentes kölcsönnel segítik az ingatlanok nyílászárócseréjét, hőszigetelését, fűtéskorszerűsítését. 5 év alatt lehet törleszteni a támogatást.

Eddig 74 pályázatról döntött a pénzügyi és gazdasági bizottság javaslata alapján a közgyűlés, mindez összességében 23 millió forint támogatást jelent, azaz a rendelkezésre álló keret mintegy fele talált gazdára. Folyamatosan kötik a szerződéseket – tudtuk meg az önkormányzatnál. 30 pályázatot hiánypótlásra küldtek vissza.

Még lehet kérni támogatást, amelyhez formanyomtatványt kell kitölteni, és a polgármesteri hivatal lakosság és helyiséggazdálkodási csoportjánál, a földszint 8-as szobában leadni. Az önkormányzat 2 munkatársa környezettanulmányt végez az ingatlanban. Felmérik annak állapotát, elsősorban a pályázatban szereplő igényre figyelve.

Megnézik a nyílászárókat, a falakat, a tetőt, a ház energetikai adottságait. Rögzítik az adott állapotot, így kerül a közgyűlés elé a pályázat. Az önkormányzat kölcsönszerződést köt a sikeres pályázóval. A következő 6 hónapban kell felhasználni a támogatást, de indokolt esetben hosszabbítható. Az önkormányzat ellenőrzi is a pénz felhasználását. A homlokzat felújítására fordított összegből az önerő leírható a helyi építményadóból.

Utólagos támogatásra, azaz már elvégzett felújításra nem lehet támogatást igényelni, illetve elsőbbséget élvezhetnek azok, akiknek rosszabb állapotban van az ingatlanuk. A többség nyílászárócserét szeretne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!