28 ezer facsemetét ültettek

Hódmezővásárhely - Április első napjaiban 5,2 hektáron 28 ezer facsemetét telepítettek a Vásárhelyhez tartozó Batidán. 20–25 év múlva lesznek erdőgazdálkodási szempontból hasznosíthatók.

Munkatársunktól

A Vásárhelyhez tartozó Batidán április elején 5,2 hektáron 28 ezer facsemetét telepítettek, amelyek 75 százaléka akác-, 25 százaléka nyárfa – tudtuk meg Benkő Zsolttól, a Külterületi Koordinátori Központ vezetőjétől. Ezen a területen már 2009-ben ültettek fákat, de tavaly a jég elvitte, ezért kellett megismételni. A csemetéket teljesen visszametszették, és a levágott részt a földbe tűzték a csonk mellé.

A erdőtelepítést az Európai Unió is támogatja, 5 évre hektáronként 670 ezer forintot adnak az ültetésre, majd ápolásra. A csemeték már őszre felnőnek, de erdőgazdasági szempontból – például mint a rendszeresen osztott ingyenes tűzifa – csak 20–25 év múlva lesznek hasznosíthatók. A gondozásban a helyi lakosok mint közmunkások is részt vesznek.

A vásárhelyi önkormányzat erdőállománya a batidaival több mint 20 hektárra nőtt, az Erzsébeti út mellett található 5,7 hektár (itt terveznek pótlásokat), Erzsébeten 8 hektár, Kútvölgyön 2,2 hektár található. Hasonló telepítést mostanában nem terveznek, mert ahhoz – az előírás szerint – minimum 1 hektár összefüggő terület kellene, annyi pedig már nincs. A Szentesi úton lévő egykori szeméttelepet szeretnék a közeljövőben fásítani, de előbb még újabb talajréteget kell ráhordani, hogy biztosan megmaradjanak a fák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!