3 millió forint a vásárhelyi Csodaház játszóterére - galériával

Hódmezővásárhely - Rost Andrea operaénekes jótékonysági koncertjével, családi nappal, szakmai konferenciával ünnepelték tegnap a vásárhelyi Csodaház 5. születésnapját. Réthelyi Miklós miniszter szerint még nagyobb a környezet felelőssége, ha súlyosan sérült emberekről van szó.

Török Anita

Telt házas jótékonysági koncerttel zárult tegnap este a vásárhelyi Csodaház 5 éves születésnapi ünnepsége. [namelink name="Rost Andrea"] világhírű operaénekes fellépése vonzotta az érdeklődőket a Fekete Sas dísztermébe, az előadásra több mint 400 belépőjegyet vásároltak, a támogatójegyből közel 250 kelt el. Jelenleg 16 halmozottan, azaz értelmi és mozgássérült gyermek jár a nappali intézménybe, ahol egy speciális játszótérre gyűjtenek. Az alapítványuk számlájára érkezett adományokkal és a jegyekkel együtt eddig közel 3 millió forint gyűlt össze.

Rost Andrea operaénekes jótékonysági koncertjével, családi nappal, szakmai konferenciával ünnepelték tegnap a vásárhelyi Csodaház 5. születésnapját. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A szülői kezdeményezésre életre hívott foglalkoztató és fejlesztő iskola születésnapján a Hódtói Sportcsarnokban családi napot, a városházán pedig szakmai konferenciát is rendeztek. Utóbbin [namelink name="Réthelyi Miklós"] nemzeti erőforrás miniszter arról beszélt, még hangsúlyosabb a környezet felelőssége, ha súlyosan, halmozottan sérült emberekről van szó. A társadalom elsődleges feladata a fejlesztés, az öngondoskodásra való felkészítés, ami azonban nem valósítható meg a családtól, társadalomtól elszigetelten. Ezt segíti a kormány által elfogadott stratégia, amelynek célja az akár több száz fős, fogyatékosokat ellátó intézmények átalakítása, kisebb lakóotthonok létrehozása – fejtette ki a szaktárca vezetője.

Példamutató a vásárhelyi Csodaház – jelentette ki később Réthelyi Miklós a [namelink name="Lázár János"] polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. A városvezető pedig arról beszélt, holland minta alapján tanulták meg, hogy a hátrányra a szolidaritás a válasz.

– Legtöbben sajnálják, vagy elfordítják a fejüket, ha sérült gyermeket látnak. Testileg vagy lelkileg sérültek, de nem hátrányos helyzetűek – hívta fel a figyelmet a Csodaházba járó 12 éves Kata édesanyja, [namelink name="Csete Ildikó"], mondván: az ő életükben is sok a boldogság, öröm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!