50 tévés, 100 rádiós kollekció Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 50 régi tévét, 100 rádiót, 50 szalagos magnót és 50 lemezjátszót gyűjtött össze Konyecsni Sándor, aki hamarosan állandó kiállításon mutatja be kollekcióját Vásárhelyen.

Korom András

Munkácsy, Tisza, Duna, Carmen, Nárcisz, Kékes, Colorstar – csak néhány tévémárka azok közül, amelyek megtalálhatók a vásárhelyi Konyecsni Sándor gyűjteményében, aki büszke régi műszaki kollekciója darabjaira. Nem véletlen, hiszen nemcsak az első, még 1958-ban készült Munkácsy tévét mondhatja magáénak, de 100 régi rádiót, 50 szalagos magnót, 50 lemezjátszót és nagyon sok fényképezőgépet is őriz.

– Ezek jobbára a kukákban vagy a padlások sötétjében végezték, alig maradt belőlük néhány. Amikor 1985-ben használtcikk-kereskedelemmel kezdtem foglalkozni, sokan hoztak be olyan tévét, rádiót, lemezjátszót, amelyeknek már nem volt kereskedelmi értékük, azaz már nem lehetett eladni azokat. Elhatároztam, hogy összegyűjtöm a múlt emlékeit – mesélte. A még ma is újszerű állapotban lévő Vörös Szikra magnót például egykor az Ifjúsági Ház vásárolta, de a szovjet készüléket alig merték használni, ugyanis életveszélyes volt, rázott. A Sony kempingtévének pedig működés közben el lehet fordítani a képernyőjét, de Konyecsni Sándornak olyan hordozható lemezjátszója is van, amely akkora, mint egy női táska, kislemezt kellett beledugni, s az utcán is működött. Birtokában van a szalagos magnók közül a magyar M sorozat a híres Mambótól az M11-ig, Tesla magnóból 5–6-félét is őriz, de van első kiadású Sony Walkmanje is. A magyar BRG kazettás magnói közül szinte mindegyikből van egy-egy példánya, s a raktárban ott sorakoznak azok a Commodore komputerek a 16-ostól a 64-esig, amelyekért mi, magyarok a 80-as években annyian kimentünk Bécsbe.

Konyecsni Sándor gyűjteménye darabjaival. Ritkaságokat is őriz. Fotó: Frank Yvette (galéria)


– A gyűjtemény jó része ma is működőképes. Annak idején tartós anyagokból készítették mindegyiket. Nekem is volt olyan M5-ös szalagos magnóm, amely egy kerti buli közben kitört vihar során teljesen beázott, előbb nyávogni kezdett, majd kicsapta a biztosítékot. Másnap csak kiöntöttem belőle a vizet, s máris újra működött – mondta a vásárhelyi férfi.

Konyecsni Sándor elhatározta, hogy a vásárhelyi üzlete mintegy 50 négyzetméterén kiállítja gyűjteménye legszebb darabjait. Úgy tartja, hogy az egykor 1–6 havi fizetésből megvehető eszközöket érdemes megmutatni a mai fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!