56 áldozatra emlékeztek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - 95 éve 56 embert öltek meg Hódmezővásárhely határában a megszálló román katonák. Az egyik áldozat unokájának segítségével emlékezünk a tragédiára.

Imre Péter

– A nagyanyámmal a II. világháború után töltöttem sok időt, és többször felidézte azt a napot, mikor nagyapámat, az ő férjét, az ácssegédként dolgozó Pap Istvánt megölték a román katonák. Emlegette a rettegett városparancsnokot, Berényi Lászlót is – mondta a Székkutason élő 78 éves [namelink name="Sajti Mihály"]. A fontosabb eseményeket családi emlékkönyvbe jegyezték fel. 1919 júliusában ez szerepelt benne: „25-én halt meg a kedves férjem, ártatlanul, rajta kívül még 55 embert gyilkoltak meg".

Az 1919-es román megszállás áldozatai előtt tisztelegtek tegnap Vásárhely határában. Fotó: Tornyai János Múzeum

Az 1919-es román megszállás áldozatai előtt tisztelegtek tegnap Vásárhely határában. Fotó: Tornyai János Múzeum
Az I. világháborút követő zűrzavarban, 1919-ben Hódmezővásárhely többször cserélt „gazdát": a vörösök helyére a franciák, utánuk a románok érkeztek. A bandákba tömörült román katonák erőszakoskodásától főleg a tanyákon élők szenvedtek.

 Emlékük örökké él

A 47-es főúton, a Kutasi úti emlékműnél tegnap tartott megemlékezésen Szenti Tibor író, néprajzkutató elmondta: súlyos terrorcselekmény, tömegmészárlás történt 95 éve, 56 tizenhat és hatvankét év közötti, zömében vásárhelyi polgárt géppuskáztak le a megszálló román katonák. Akadtak, akik még éltek, mikor eltemették, rálapátolták a földet. Mind szegények, nincstelen földművesek, iparos- vagy kereskedősegédek voltak, árvák maradtak utánuk.

Júliusban a veszteségeikért – 22 katonájuk halt meg a Vásárhely környéki harcokban – bosszút akartak állni. Ebben segítségükre volt a 24-26 éves Berényi László, aki saját magát nevezte ki a város rendőrparancsnokának. Július 25-én Berényi román gépfegyveres fedezettel felhozatta a városháza börtönéből a foglyokat, majd az egymáshoz kötözött emberekkel megindultak a határba. A menet a Vásárhelytől 6 kilométerre lévő Nagy Dezső-féle tanyánál állt meg, ott lőtték agyon az 56 foglyot, és a tanya mellett temették el őket.

– Augusztus 4-én exhumálták a halottakat, úgy hallottam, 9 embert nem tudtak azonosítani. Nem felejtem el azt a történetet, hogy az események után Berényi Lászlót deresre vonták a Kossuth téren, az akkori piactéren, és minden érintett hozzátartozó megpálcázhatta. Kevesen éltek a lehetőséggel – idézte fel a neki mesélteket Sajti Mihály, akinek családjában őrzik ártatlanul meggyilkolt nagyapja és a többi mártír emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!