920 millió forintos fejlesztés a vásárhelyi kórházban

Hódmezővásárhely - Október végéig közel 920 millió forintot költenek a vásárhelyi Erzsébet-kórházra. Hosszú távú fejlesztési koncepció részeként már dolgoznak az A épület energetikai korszerűsítésén. Új főbejárat, betegirányító központ is lesz.

Munkatársunktól

Már dolgoznak a vásárhelyi Erzsébet-kórház A épületének energetikai korszerűsítésén, felújításán – folytatódik az egészségügyi intézmény hosszú távú fejlesztési koncepciója. Február közepén 277 millió forintból (támogatás 238 millió) elkészült az új sürgősségi betegellátó osztály. Az A épületen a sor.

Jelenleg a patológia felőli, az épület nyugati oldalán dolgoznak. A munkálatok miatt a neurológiai osztály átmenetileg a B épületbe került, az egynapos sebészeti ellátásban részesülőket ideiglenesen a sebészeten és a nőgyógyászaton helyezik el – hallottuk Kallai Árpádtól, a kórház főigazgatójától. Az A épületre első körben a KEOP-programban 308 millió forintot (támogatás 152 millió) költenek. Az energetikai korszerűsítés során többek között kicserélik az összes nyílászárót, pincétől a padlásig új fűtési és melegvíz-hálózati rendszert alakítanak ki, ezzel jelentősen csökken az épület hővesztesége, javul a fűtés hatásfoka. Előzetes kalkulációk szerint évente közel 83 ezer 500 köbméter földgázzal kevesebbet kell majd felhasználni. A tervek szerint májusra készül el a nyugati szárny, majd az épület keleti részében folytatódik a munka, várhatóan júliusra fejeződik be.

Ezzel még nem ért véget az épülettömb rehabilitációja. 610 millió forintból (549 millió a támogatás) megújul az alagsor is. Korszerűsítik a sterilizálót, itt kap helyet a kórházi dolgozók öltözője, valamint az úgynevezett tiszta és szennyes raktár. A projekthez tartozik egy új, akadálymentesített főbejárat, valamint központi betegirányító rendszer kialakítása. Két új lift épül. Teljesen elkülönül a fekvő- és a járóbeteg-forgalom. A beruházás október végére készül el – tudtuk meg Kallai Árpádtól. Hozzátette: további fejlesztést is megcéloztak. Az A épület teljes rekonstrukcióját és a diagnosztikai tömb felújítását szeretnék megvalósítani, ehhez keresik a pályázati forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!