A Beatlesszel is énekelt Kenéz Heka Etelka

Hódmezővásárhely - Bár a Vajdaságban született, férje révén mégis vásárhelyinek tartja magát Kenéz Heka Etelka, aki számos adománnyal támogatja a hazai és a határon túli magyar közösségeket. A mecénásként is ismert asszony énekelt Nurejevnek, a világhírű balett-táncosnak, de a Beatlessel is egy dániai születésnapi bulin.

Korom András

[namelink name="Kenéz Heka Etelka"] férje, [namelink name="Kenéz Ernő"], a Magyar Állami Operaház tagja révén lett vásárhelyi. A házaspár évtizedeken át élt Bécsben, ahol az Attila kallert (azaz sörpincét) működtették, s maguk is felléptek időnként világhíres vendégeik előtt. A Vajdaságból származó Etelka korábban énekesnőként nyugat-európai bárokban dalolt. Egy alkalommal a Beatles tagjaival is találkozott.

– 19- 67-ben egy magyar származású ismerősöm, aki dúsgazdag varieté- és étteremtulajdonos volt Dániában, meghívott a dán Hortens városába, fia születésnapjára. Nagy meglepetésemre a vendégek között találkoztam a Beatles együttes mind a négy tagjával, akik akkoriban kezdték hosszúra, vagyis hippisre növeszteni a hajukat. Nagyon közvetlenül és kedvesen viselkedtek: [namelink name="John Lennon"] nekem sziával köszönt, míg [namelink name="Ringo Starr"] németül, kisztihanddal üdvözölt. Az esten én is felléptem és ők is énekeltek – mesélte Etelka a hírességekkel való találkozását. Nem ők voltak az egyetlenek, akiket megismert. – Egy alkalommal a bécsi operaház közelében lévő Tűzmadár étteremben léptem fel, s a vendégek között felismertem Nurejevet, a világhírű balett-táncost. Tiszteletére orosz dalokat énekeltem.

Hetvennél is több könyvet írt a vásárhelyi mecénás. A szerző felvétele

Hetvennél is több könyvet írt a vásárhelyi mecénás.
A szerző felvétele

Kenéz Heka Etelka már nagybeteg férjével költözött Vásárhelyre, aki nem sokkal ezt követően meghalt. Az özvegy visszavonult a fellépésektől, de nem maradt tétlen. 73 könyvet írt az utóbbi években, köztük verses, prózai és szakácskönyveket, legutóbb pedig a Vásárhelyi regős tanyák című néprajzi munkája jelent meg. Szegeden és Vásárhelyen működő irodalmi kört szervezett. Saját és férje dalaiból pedig CD-t adott ki.

– Odahaza, az egykori Jugoszláviában is a kisebbséghez tartoztam, ahogy férjemmel később mindketten azok voltunk Bécsben is, ezért támogatom a határokon kívül élő magyarokat – indokolta a Szent György-lovaggá ütött Etelka, évek óta miért visz vagy küld ajándékokat, karácsonyi csomagokat, könyveket szerbiai, erdélyi vagy éppen moldvai magyaroknak, magyar közösségeknek, iskoláknak, de adományozó kedve itthonra is kiterjed.

Etelka adományából nemcsak volt férjének állíttatott emléktáblát, de Béla cigánynak, Szabó (Nikolin) Éva rádiós legendának, legutóbb pedig segítségével állítottak szobrot Kálvin János hitújítónak a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Megírta Vásárhely himnuszát, és még vagy ötven másik himnuszt, s alapított egy évente átadandó Gyűrű-díjat az ifjú vásárhelyi zenei tehetségeknek.

– Mindezekkel azt a szeretetet akarom továbbadni másoknak, amellyel annak idején engem árasztott el sajnos korán elhunyt édesanyám. Saját gyermekem ugyanis nem született – tette hozzá Kenéz Heka Etelka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!