Hallgassa élőben!

A beszéd és a beszédes hallgatás

Csak akkor szólal meg, ha feltétlenül szükséges – vallja Havránek Ferenc, aki a vásárhelyi közgyűlés egyik leggyakrabban hozzászóló ellenzéki tagja. A legritkábban jelentkezik Kulik Jenő Ervin, akinek legutóbbi beszéde mégis emlékezetes marad. A fideszes Fekete Ferenc úgy látja, nem mindig gyorsítja egy ügy elintézését, ha a közgyűlésen teszi szóvá először, és sok hozzászólás nem hangzana el, ha a tévé nem közvetítené az ülést.

Havránek Ferenc munkáspárti képviselőt a legjobban a város – szerinte mértéktelen – eladósodása izgatja. A költségvetés tárgyalásakor többször is hozzászólt emiatt. Mint mondta, hiába: tanácsait nem hallgatták meg. Hozzátette: úgy látja, az eladósodás a fölösleges beruházások miatt történt. Példaként emlegette vesszőparipáját, a helyi Emlékpontot, mely szerinte akár 4-500 millióba is kerülhet. Havránek Ferenc úgy látja, ő csak annyit beszél a közgyűlésen, amennyi feltétlenül szükséges. Sűrűn szól hozzá, s abból is sokszor „balhé” van. A legemlékezetesebb hozzászólásának azt tartja, mely a Villeroy & Boch Magyarország Rt. helyi adó befizetési vitájával, illetve a város és a cég közötti egyezséggel volt kapcsolatos.

Kulik Jenő Ervin, a Tiszta lap Egyesület képviselője szólt hozzá talán a legritkábban a közgyűléshez, ám szavai általában vihart kavartak.

Havránek Ferenc, Kulik Jenő Ervin, Fekete Ferenc. Ki sokat, ki keveset Fotó: Tésik Attila

– Ha azt nézem, hogy a közgyűlésen mennyit szerepelek, akkor nem vagyok elégedett. A Tiszta Lap együttműködési megállapodást kötött a polgármesterrel és a Fidesszel, ennek ellenére a saját programját így is meg tudja valósítani. Természetes, hogy az ellenzékiek gyakrabban szerepelnek, az irányítás felelősségével is máshogyan állnak, én azonban nem vagyok ellenzéki, bár régebben voltam az is – mondta. Hozzátette: a többség tagjaként a közgyűlésen kívül is megvalósítja elképzeléseit.

– A Fidesszel ugyanis az ülések előtt egyeztetünk és megállapodunk egyes kérdésekről. Amikor a városi televízió miatt mégis felszólaltam a közgyűlésen, csak a koalíciós megállapodásban lefektetett egyezséget kértem számon, azaz azt, hogy a képviselők egyenlő arányban szerepelhessenek. Mi ugyanis semmiféle szereplési lehetőséget nem kaptunk – mondta a képviselő.

A képviselők közül a felszólalások gyakoriságában a középmezőnyben helyezkedik el a fideszes Fekete Ferenc.

– Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, mikor, miben szólal fel az üléseken – mondta a sportbizottság elnöke. – Nekem az az elvem, nem mindig jó, ha a tévé nyilvánossága előtt „fürdeti meg” az ember a polgármesteri hivatal dogozóit. Jobb, ha az ülések közti időszakban személyesen keresem meg az adott ügyintézőt. Úgy tapasztaltam, hogy a személyes kapcsolatok segítségével sokkal eredményesebben végezhetem a munkámat, mint ha a közgyűlésen állnék fel.

Fekete Ferenc a sportegyesületekről szóló beszámolóját tartja a legsikeresebb szerelésének, s szintén szép eredménynek tudta be, a költségvetésben kialkudott sporttámogatások összegét.

– A felszólalásra legtöbbször a lakossági megkeresések, azaz a választók érdeke motivál – tette hozzá. Így tettem szóvá a legutóbb, hogy kimaradt az anyagból az egyik önerős útépítés. Politikai indíttatásból általában nem szólok, ez nem is nagyon érdekel. Úgy gondolom, ha a helyi tévé nem közvetítené a közgyűlést, akkor a politikai indíttatású felszólalások nem is hangzanának el.

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
Orbán Viktor: három veszély fenyegeti az országot, a népvándorlás, a járványok és Gyurcsány
Orbán Viktor nem fogta vissza magát idei évadzáró beszédében Debrecenben. A Fidesz-KDNP frakció kihelyezett ülésén a kormányfő nyomatékosan kijelentette: a járvány és a bevándorlás mellett a legnagyobb veszély, ami fenyegeti az országot, az az, ha Gyurcsány újra a hatalom közelébe kerül.
Karácsony beismerte, hogy hazudott egy interjúban (videó)
A baloldali főpolgármester egy külföldi tévének dicsekedett azzal, amit meg sem csinált.
Hitükről vallottak a hírességek Szegeden
Hazánk ad otthont szeptember 5. és 12. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A katolikus világesemény népszerűsítését a bibliai 12 apostol mintájára 12 hírnök végzi országszerte.
Falatnyi bikiniben mutatta meg tökéletes testét Weisz Fanni
Órási mennyiségű lájkot és bókot zsebelt be Weisz Fanni legutóbbi fotójáért, amelyen feszes testét egy falatnyi bikiniben mutatta meg.
Szent Iván-éji tűzugrás Apátfalván
Wales Bale kihagyott 11-ese ellenére is legyőzte Törökországot
Az első félidőben Ramsey a harmadik nagy helyzetéből szerzett vezetést. A törökök ismét kikaptak.