A holokauszt áldozataira emlékeztek Vásárhelyen - A magyar zsidóság történetéről beszélgettek

Az Emlékpont és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából beszélgetésre várta az érdeklődőket Hódmezővásárhelyen, A magyar tragédia 1944 kiállítóhelyen.

Kovács Erika

A program vendége Róna Tamás főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Szentírás és Talmudtudomány Tanszékének megbízott vezetője volt, a nemrégiben megjelent, A magyarországi zsidóság története című könyv szerkesztője, akivel Árva László, a KÉSZ vásárhelyi elnöke beszélgetett.

A rendezvény elején részt vett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki kiemelte, az a tragédia, ami 1944-ben történt, nem derült égből villámcsapás volt. Az antiszemitizmus gyökere az idegengyűlölethez, a másság megbélyegzéséhez vezethető vissza.


Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke is felszólalt, többek között arról beszélt, hogy a vásárhelyi hitközség 1860-ban alakult, és annak ellenére is működik, hogy a XX. században mindent megtettek azért, hogy megsemmisüljön.


A beszélgetésen Árva László elöljáróban kiemelte, a rendezvényre 60 gimnazista diákját is meghívta, hogy még több ismerettel rendelkezzenek a magyar társadalom egyik legsúlyosabb tragédiájáról.


Róna Tamás A magyarországi zsidóság története című könyv kapcsán megemlítette, a holokauszt 70. évfordulójának emlékünnepségeit előkészítő bizottság döntött úgy, hogy szükség lenne egy olyan kötetre, amely a zsidóság történetét az ókortól mutatja be.


– Ma még sokan mindig csak azt tudják a zsidóságról, hogy óriási károkat szenvedtünk el a II. világháború alatt. Ebben a kötetben próbáljuk arra is felhívni a figyelmet, hogy a magyarországi zsidóság történetéből a második világháború összesen 6, nagyon borzalmas év volt. De előtte is volt történetünk, és utána is van, és lesz is a jövőben is – közölte.

Címkék#holokauszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!