A kajszibarackot elvitte, az őszit elviheti a fagy

Hódmezővásárhely - A két-három héttel ezelőtti gyors felmelegedés miatt hamarabb indult el térségünkben is a gyümölcsfák virágzása.

Munkatársunktól

A mostani fagyok ezért jelentősebb károkat okozhatnak az őszibarackosokban, almásokban. A mezőgazdász szerint a kajszibarack már menthetetlen, de térségünkre nem jellemző ez a gyümölcsfajta.

A gyors felmelegedés után érkező fagyot leginkább kajszibarack sínylette meg. Csongrád megyében nincs összefüggő, nagyobb kajszis terület, de az úgynevezett szórványtelepek zömében elfagytak. A sárgabarackot leginkább Észak-Magyarországon termesztik, s onnan is jelentős fagykárokat jelentettek.

A mezőgazdászok úgy vélik, nem az elhúzódó tél, hanem a hamarabb elinduló vegetáció, vagyis virágzás miatt várhatóak komolyabb károk a hazai gyümölcsösökben. Ugyanis a két-három héttel korábbi felmelegedés miatt gyorsabban kipattantak a rügyek, s az ezt követő hajnali fagyoknak a virágok jelentős része nem tud ellenállni.

Légrádi Mihály hódmezővásárhelyi családi gazdaságában is elfagytak a sárgabarckfák virágai. Fotó: Tésik Attila

Légrádi Mihály hódmezővásárhelyi családi gazdaságában is elfagytak a sárgabarckfák virágai.
Fotó: Tésik Attila

– Térségünk mélyebben fekvő területein a korai őszibarack fajtáknál már elkezdődött a virágzás. Mivel a bibe teljesen nyitott, ilyenkor a legérzékenyebb a fagyra – tudtuk meg Szél Istvántól, a Dél-alföldi Őszibarack Termesztők Egyesületének alelnökétől.

A gyümölcsfák esetében nemcsak a hideg nagysága, hanem hossza is nagyon kritikus. A szakember szerint eldől, ha a következő napokban tartósan mínusz négy fok körül marad a hajnali hőmérséklet, akkor jelentős károkkal számolhatnak a gazdák.

Az alma később

Csongrád megyében főleg Szentes és Csongrád környékén, valamint Zákányszék térségében foglalkoznak almával. Dóczi Ferenc egyesületi elnöktől megtudtuk, hogy az őszibarackhoz képest az almafák virágzása még nem annyira előrehaladott. Az almánál a jövő héten derül ki, mekkora lehet az idei termés. Ezért a mai és holnapi nap igen kritikus. Ha a hajnali hőmérséklet tartósan fagypont alatt marad, akkor nagy veszteség érheti a termesztőket.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!