A kastélyból jobb körülmények közé költözhetnek a fogyatékossággal élők Derekegyházon

Jól halad a kastélyban működő ápolási otthon kiváltását célzó beruházás Derekegyházon. Mivel a kivitelezők elérték az építkezés legmagasabb pontját, ezért a hagyományok szerint szalagokkal díszített bokrétát tűztek az egyik épületre.

Kovács Erika

Derekegyházon 1952 óta működik a pszichiátriai betegek ápolási otthona a kastélyban. A hely már nem felel meg az előírásoknak és az elvárásoknak, így Derekegyházon és a szomszédos Nagymágocson is 5-5 12 férőhelyes lakásotthont és 1-1 nappali szolgáltató központot építenek. Derekegyházon már elérték az építkezés legmagasabb pontját, amit bokrétatűzéssel ünnepeltek meg.


Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár az ünnepségen arról beszélt, hogy a kommunizmus egyik súlyos öröksége, hogy a fogyatékkal élőket szinte elzárva tartották a társadalom elől. A cél, hogy a társadalom fogadja el és fogadja be a fogyatékos embereket. A kormány országos szinten 25 milliárd forint uniós és hazai forrást fordít a férőhelykiváltási programra.


Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a költözés után összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között, családias környezetben élhetnek majd a gondozottak.


Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott kiemelte, a derekegyházi és a nagymágocsi kastély olyan funkciókat lát el, amelyre sohasem szánták. Reményét fejezte ki, hogy a kastélyok új funkcióval megtöltve élő örökségei lesznek majd Csongrád megyének.


Szabó István Derekegyház polgármestere kiemelte, a Károlyi kastély 1952 óta a fogyatékkal élők otthona. A faluban az első lakásotthonok 1998-ban épültek. Akkor ez nagy vihart kavart, de azóta a lakók bekapcsolódtak a falu mindennapjaiba. Közmunkaprogramban dolgoznak, civil szervezetek tagjai, egyikük pedig a focicsapat gólkirálya.


Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere azt hangsúlyozta, a társadalom ereje azzal is mérhető, hogy miként bánik az idősekkel és a fogyatékkal élőkkel.


Az ünnepség végén a szalagokkal díszített bokrétát a kivitelező, Bodrogi Bau Kft. munkatársai vonták fel a nappali központ legmagasabb pontjára. Áldást mondott Salamon László plébános. Az ünnepség a művelődési központban folytatódott, az ápolási otthon lakóinak műsorával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!