A koalíció célja: Lázár leváltása

Lázár János jelenlegi polgármester leváltására kötött megállapodást a Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség és a helyi MSZP. Erdélyi Miklós, a HVDSZ tagja tegnap azt mondta: mind a tizennégy választókörzetben közös jelöltet indítanak. Erdélyi a néhai Rapcsák András legközelebbi híve volt, a polgármester pedig mindig szemben állt az MSZP-vel. Erdélyi lapunk kérdésére azt mondta tegnapi sajtótájékoztatóján: mostani lépése nem mond ellent eddigi hitvallásának.
Lázár János és Erdélyi Miklós 2002-ben, Rapcsák András házában. Azóta elváltak útjaik Fotó: Tésik Attila

Nem ideológiai, nem pártpolitikai megállapodást kötött az önkormányzati választásokra a Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség (HVDSZ) a helyi szocialistákkal – hangsúlyozta tegnap sajtótájékoztatón Erdélyi Miklós, a HVDSZ tagja. A koalíció célja az, hogy megakadályozzák Lázár János jelenlegi polgármester újraválasztását. Ugyanakkor olyan közgyűlést szeretnének, mely nyugodt, békés, s a város fejlődését tartja szem előtt – közölte Erdélyi.

– Az elmúlt négy év történései bebizonyították, változás kell ahhoz, hogy megszűnjön a félelem vagy rendeződjön Vásárhely adósságállománya – mondta Erdélyi. – A gazdasági események tanúsága szerint ugyanis Lázár alkalmatlan a vezetői posztra. „Kiváló hopmester, de nem polgármester” – mondta.

Erdélyinek meggyőződése, hogy a jelenlegi polgármesternek nincs programja. A HVDSZ és a helyi MSZP-sek által már részben kidolgozott program viszont a város nyugalmát, fejlődését szolgálja, ami csak kormányzati segítséggel valósulhat meg – mondta.

A HVDSZ–MSZP koalíció mind a tizennégy választókerületben közös képviselőjelöltet állít, s a vásárhelyi szövetség a szocialista polgármesterjelöltet, Hernádi Gyulát támogatja.

Ez a vásárhelyi koalíció azért is érdekes, mert Erdélyi Miklós a város néhai polgármesterének, Rapcsák Andrásnak a közeli barátja volt, a mostani HVDSZ-tag mindig kiállt a városvezető mellett, akkor is, amikor ellenfelei elmozdították tisztségéből. Mindez pedig egyfajta politikai hovatartozást is jelentett: Rapcsák sohasem volt jóban az MSZP-vel.

Arra a kérdésünkre, hogy a mostani választási szövetség nincs-e az előzményekkel szöges ellentétben, Erdélyi közölte: egyáltalán nincs.

– Ha Rapcsák András élne, akkor a HVDSZ sorait erősítené, s nem tűrné, hogy tönkretegyék évtizedes munkáját. Az egykori polgármester pártpolitikus és várospolitikus is volt. A HVDSZ-esek nem pártpolitikusok, de várospolitikusok. A szövetség pedig egy civil szervezet, mely a jobbközéptől a balközépig tömöríti tagjait, azokat, akik a város érdekében akarnak tenni – felelte Erdélyi.

Együtt jótékonykodott Harry herceg és Jon Bon Jovi
A herceg és a zenész a Beatles Abbey Road albumának borítóképét megismételve átsétáltak a híres zebrán a londoni zenestúdió előtt.
Az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok
Kutatók szerint a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amelyet az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít.
Jelentősen csökkent a Magyarországra érkező kínai turisták száma
A januári lemondások aránya 40-60 százalék volt.
Ifj. Lomnici: Civil szervezetek csapolják a magyar költségvetést
Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, CÖF szóvivő volt a Civil Összefogás Fórum vendége pénteken Szegeden.
Szobrot kapott Koszovó első olimpiai bajnoka
Majlinda Kelmendi a 2016-os riói játékokon a női cselgáncsozók 52 kilós kategóriájában diadalmaskodott.
A WHO nagyon magasra emelte a járvány globális veszélyének szintjét
A szervezet vezérigazgatója szerint aggasztó a megbetegedések és az érintett országok számának növekedése.