A politikus is otthon eszik jóízűt

A csongrádi Bedő Tamás a Tulipánban rendszeresen kér menüt, de legjobban a főzelékeket és a savanyú leveseket szereti. A vásárhelyi Lázár János itthon a felesége főztjét eszi – Budapesten viszont étteremben ebédel, mostanában fedezi föl a halételeket. A szentesi Szirbik Imre a fővárosban rapszodikusan étkezik, idehaza viszont az édesanyja főztjét fogyasztja szívesen.

A csongrádi [namelink name="Bedő Tamás"] a Tulipánban rendszeresen kér menüt, de legjobban a főzelékeket és a savanyú leveseket szereti. A vásárhelyi [namelink name="Lázár János"] itthon a felesége főztjét eszi – Budapesten viszont étteremben ebédel, mostanában fedezi föl a halételeket. A szentesi [namelink name="Szirbik Imre"] a fővárosban rapszodikusan étkezik, idehaza viszont az édesanyja főztjét fogyasztja szívesen. A torkoscsütörtök célja az volt, hogy a vendéglőkbe vonzza azokat is, akik ritkán járnak oda. A politikusok gyakran étkeznek nyilvánosan – de mint kiderült, mégis olyanok, mint a választóik: otthon ebédelnek a legszívesebben.

A közelmúltban országos kampányt megért torkoscsütörtök alkalmat adott arra, hogy nagyon kedvező áron étkezhessenek a vendégek az éttermekben is. A képviselők és polgármesterek számára mindennapos program lehet az éttermi ebéd és vacsora – főként akkor, ha az otthontól távol tartózkodnak. Vásárhely fideszes polgármestere, országgyűlési képviselője, [namelink name="Lázár János"] például mindig a felesége által készített meleg ételt fogyasztja, ha Vásárhelyen van. A képviselő szerint asszonya pazarul főz, a hagyományos magyar ízekkel kísérletezve újszerű és könnyű ételeket készít. Budapesten viszont mindig étteremben eszik Lázár: a Parlament környékén például a francia étteremben időz szívesen képviselőtársaival, amikor meg is tárgyalják közös ügyeiket. Egy jó pörköltet nem utasít vissza, bár az elmúlt időszakban egyre inkább a halakért rajong: a süllő és a tengeri halak a kedvencei. Igyekszik sok zöldséget enni, hogy megőrizze az egészségét. A desszertek viszont a gyengéi, annak soha nem tud ellenállni. Menzára még egyszer sem fizetett be

[namelink name="Lázár János"] – ellentétben [namelink name="Bedő Tamás"]sal, aki a csongrádi Tulipánban rendszeresen kér menüt. A polgármester szerint kielégítő ott egy ebéd, a Kertvendéglő és a Bohém konyhája szintén kedvére való. A savanyú levesek rajongója, a csorbák a kedvencei. A párolt húsok kivételével mindenféle húst szeret, amit burgonyával körít. Kiváltképpen tökfőzelékkel és a kelkáposzta-főzelékkel lehet levenni őt a lábáról, megérti a vegetáriánusokat. Azt mondja, az evésben feltétlenül érvényesül az ízlés, azt pedig nem illik kétségbe vonni.

A kötelező hivatali alkalmakon az állófogadást legszívesebben kihagyná Dongó László. A szentesi testület jobboldali képviselője szerint állva nem lehet enni, az étel biztosan lepotyog, és közben evőeszközt sem lehet használni. Olcsó éttermi ebédre, azaz menzára bifizetett néhány évtizeddel ezelőtt egy hónapig, de annak sem a mennyisége, sem a minősége nem volt megfelelő a családja számára. Így aztán Dongóék jó minőségű alapanyagból saját szájuk íze szerint otthon főznek, változatos ételeket. A képviselő szerint a felesége bámulatosan ért a konyhaművészethez, a főételek mellett különösen ügyes az édességek elkészítésében. A család kedvence a dióval, kávéval ízesített üvegtorta és a zserbó.

Rapszodikusan étkezik Szentes szocialista polgármestere és országgyűlési képviselője, [namelink name="Szirbik Imre"], ha a fővárosban van. Olykor a képviselőházban vagy a Parlamentben ebédel, máskor meg a kedvenc helyén, a Vígszínházhoz közeli török étteremben. Szereti a magyar konyhához hasonló ízeket, a fűszeres, zöldséges ételeket. A finomfőzeléket, a grízes tésztát és a lebbencslevest nem kedveli, ezeket megelégelte diákkorában a menzán. Ha Szentesen van Szirbik, akkor többnyire az édesanyjánál szokott ebédelni. Az anyukája különösen jól készíti a hagyma- és a tojáslevest, valamint a csirkepörköltet és a brassóit. A helyi vendéglők közül nincs törzshelye, mindegyikben megfordul. Ám ő is szokott főzni, többnyire bográcsban készít pörköltet, halételeket és lecsót. De grillezni is szeret otthon az udvarban, ahol a fia alakított ki egy grillsarkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!